matematykaszkolna.pl
CHEMIA _emDżi_: emotkaemotkaCHEMIAemotkaemotka Mam pytanie jak się otrzymuje acetylen? Chodzi mi o reakcje. Czy można go otrzymać z benzenu
24 lut 17:47
ssssssssssssssss: nieee
24 lut 17:50
Mateusz: acetylen otrzymamy np CaC2 + 2H2O →C2H2+ Ca(OH)2 podczas pirolizy 2CH4 →C2H2 + 3H2 z benzenu to raczej nie wprawdzie benzen mozna otrzymac podczas trimeryzacji acetylenu wg rownania C2H2 →C6H6 ale nie pamiętam czy ten proces jest odwracalny ale raczej nie
24 lut 17:57
Mateusz: ale jednak sobie przypomniałem mozna otrzymac z benzenu acetylen podczas odwodornienia bo benzen jest alkenem więc C6H6 katalizator→C2H2+2H2
24 lut 17:58
Mateusz: ee nie jednak nie zgadza mi sie to z tabelą f temodynamicznych musiałby byc C2H6→C2H2 + 2H2 z benzenu raczej nie otrzymasz alkinu
24 lut 18:02
_emDżi_: Bo właśnie się zastanawiam bo jest jedna reakcja która skłoniła mnie do pytania. Jak otrzymujemy benzen to to jest 3C2H2 → C6H6 i ta strzałka idzie w obie strony . I myśłałam, że pod wpływem ciśnienia można otrzymać?
24 lut 18:06
Mateusz: Niech no się chwilke zastanowie ok bo ja nie pamiętam wszystkiego a z benzenem to mam rzadko do czynienia bo nie jest mi tak potrzebny daj mi chwilke poszperam troche w zeszycie
24 lut 18:10
Mateusz: No więc tak po zastanowieniu i po przeanalizowaniu tabeli fizykochemicznej i z własnej pamięci ta reakcja zachodzi z niską wydajnością w warunkach normalnych dlatego w szkole zapisujecie to za pomocą dwóch strzałek ale w rzeczywistosci nie mozna z benzenu otrzymac acetylenu niestety potwierdził to tez moj kolega chemik ze specjalnoscią chemia organiczna więc on na tym zna sie nieco lepiej ode mnie tak więc z benzenu nie otrzymas acetylenu a nie wiem jak tam w szkole emotka najwyzej bedziesz sie kłociła z nauczycielem
24 lut 18:26
Mateusz: własciwie mozna powiedziec ze ta reakcja w warunkach normalnych wogole nie zachodzi w kazdym razie objawy są słąbo widoczne prawie wogole nie wiem czego was tam uczą w tej szkole
24 lut 18:29
_emDżi_: A w szkole to ogólnie samych głupot Ale tak zastanawiałam skoro dwie strzałki to może to działa w obie strony a tu jednak nieemotka Dzięki za wytłumaczenie już jestem o jakiś ułamek mądrzejszaemotka
24 lut 18:31
Mateusz: bo to rownanie to sie zapisuje tak 3C2H2→C6H6 a spotakałas sie z zapisem z dwoma strzałkami to ciekawe
24 lut 18:34
_emDżi_: No takemotka właśnie w moim zeszycieemotka i mam dokładnie napisane na strzałce wprawo temperatura i katalizator a w lewo ciśnienie. Sama to raczej tego nie wymyśliłam i dlatego mnie zastanowiło to, bo uczę teraz na sprawdzian. A mam pytanie jeszcze. O reakcje w której powstaje nitrobenzen? benzen+HNO3? i trzeba jeszcze na strzałce coś pisać specjalnego?
24 lut 18:40
Mateusz: No to ni wiem skonsultuj to z nauczycielem żeby np na sprawdzianie nie tracic punktów niepotrzebnie bo nauczyciel tak uczył tak jak mowiłem w szkle pewnie przyjmuje sie ze zachodzi z niską wydajnoscią chociaz to i tak gruba przesada jesli chodzi o nitrowanie benzenu to katalizatorem jest H2SO4 i tyle nad strzałką musisz napisac
24 lut 18:48
_emDżi_: To już rozumiememotka Dziękuję jeszcze raz za pomocemotka Tutaj na forum zawsze można uzyskać sensowną odpowiedź:
24 lut 18:51