Procenty
Szkolniak: Pani Ania sprzedawała na targu wiśnie przez 3 dni. Drugiego dnia podniosła cenę o x%. Trzeciego
dnia chciała sprzedać cały towar, więc obniżyła cenę wiśni o x% w stosunku do ceny z
poprzedniego dnia. Oblicz,o ile procent pani Ania podniosła cenę wiedząc, że trzeciego dnia
wiśnie kosztowały o 9% mniej niż pierwszego dnia.
x − cena wiśni pierwszego dnia
x+x%*x − cena wiśni drugiego dnia
(x+x%*x)−x%*(x+x%*x) − cena wiśni trzeciego dnia
91%*x=(x+x%*x)−x%*(x+x%*x)
Dobrze zapisane równanie?
16 lut 23:15
a@b:
Proponuję tak:
c−− cena pierwszego dnia
c(1+0,01x)(1−0,01x)= (1−0,09)c
1−(0,01x)2=1−0,09
0,01x=0,3
x=30%
=========
16 lut 23:37
a@b:
Nie możesz oznaczać ceny przez "x"
( bo przez x% −− oznaczyć należy podwyżkę ceny i obniżkę
16 lut 23:39
Szkolniak: W takim razie poprawka i proszę o sprawdzenie

c − cena wiśni pierwszego dnia
c+x%*c − cena wiśni drugiego dnia
c+x%*c−x%*(c+x%*c) − cena wiśni trzeciego dnia
91%*c=c+x%*c−x%*(c+x%*c)
| 91c | | xc | | x | | xc | |
| =c+ |
| − |
| (c+ |
| ) |
| 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
| | x2c | |
9c= |
| ⇔ 900=x2 ⇔ x=30 |
| | 100 | |
16 lut 23:53
a@b:
Jak tak "kochasz"
c ? ( mogłeś przez c podzielić

Ujdzie
16 lut 23:56
Szkolniak: A ja się dziwiłem czemu mi takie pierdoły wychodzą przez te początkowe oznaczenie z 'x'

dzięki!
17 lut 00:02
Mila:
Kolizja oznaczeń nie pozwala osiągnąć celu podobnie jak kolizja na drodze
17 lut 15:07