wykres
marcus: proszę o pomoc nie rozwiązanie tylko wskazówki jak zrobić wykres
dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie dwa ujemne rozwiązania
||x−2|−|x+4|| zrobiłem założenia ze x≥2 ⋀x<2 i teraz ma to tylko odnieść do pierwszego modułu
a do drugiego x≥−4⋀x<−4 tylko wtedy opuszczam pierwszy moduł dla x≥2 ?
a co z drugim modułem opuszczać go dla x≥−4 a potem odwrotnie dla mniejszych ? zrobiłem tak i
wyszły pary dwóch równoległych.
Proszę o wskazówki co pierwsze zrobić, nie róbcie mi wykresu tylko co zrobić ?
16 lut 22:05
salamandra: a gdzie jest m?
16 lut 22:06
marcus: ||x−2|−|x+4||=m
16 lut 22:08
salamandra: 1) x∊(−∞; −4)
|−x+2−(−x−4)| = |6|=6
2) x∊<−4; 2) = |−x+2−x−4| = |−2x−2|
g(x)= |−2x−2|
x∊<−4; −1) → g(x)= −2x−2
x∊<−1; 2) → g(x)= 2x+2
3) x∊<2; ∞)
|x−2−x−4| = |−6|= 6
16 lut 22:27
Blee:
1)
rysujesz |x−2| − |x+4|
2) dzielisz na trzy przedziały:
a) x < −4
b) −4 ≤ < 2
c) x ≥ 2
3) nakładasz na wykres moduł
4) odczytujesz to czego szukasz
16 lut 22:29
a@b:

Niebieski wykres
dla x∊(−
∞, −4) f(x)=6
dla x∊<−4,2) f(x)= −2x−2
dla x∊<2,
∞) f(x)= −6
czerwony wykres |f(x)|
y= m dwa punkty po lewej stronie czerwonego wykresu
tylko dla :
m∊(0,2)
16 lut 22:40
marcus: Dzięki salamandra tylko twoje tlumaczenie zrozumiałem. Blee to jakiś kosmos, narysowalem
szpiczasty x−2 obok x+4 potem widzę przed tym x+4 znak minusa czyli zatsąpienie prawej częsci
symetrycznym odbiciem w osi OY jego lewej na to wszytsko moduł, ale chocbym sie zesral to nie
wychodzi stała y=6 to na moj mózg działa tylko takie piasnie jak salamandra i w tylku mnie
strzela ze to tak dlugo trwa, a inni szybko to robia jak blee. a@b skad wiesz ze trzeba wziac
od razu pod uwage tylko −2x−2 w tym przedziale x∊<−4,2> tam jeszcze wychodzi jak u salamandry
2x+2 ?
16 lut 23:26
salamandra: Zauważ, że a@b wszystko dopiero na koniec „zamknęła” w ostatnia wartość bezwględna, stad ten
drugi przedział 2x+2, to tak naprawdę −2x−2 ale obity względem osi OX
16 lut 23:32