1 | ||
Czy to jest dobrze? ∫ | =ln(sinx−3)−ln(sinx−2)+C | |
sin2x−5sinx+6 |
cosx | cosx | cosx | ||||
f'(x) = | − | = | <−−− więc nie ... | |||
sinx−3 | sinx − 2 | (sinx − 3)(sinx − 2) |
cosx | ||
zle zapisalam:∫ | dx | |
sin2x−5sinx+6 |
t2−1 | ||
sinx= | ||
t2+1 |
t2−1 | ||
cosx = (1− | )t | |
t2+1 |
(t2+1)−(t2−1) | ||
cosx = ( | )t | |
t2+1 |
2t | ||
cosx = | ||
t2+1 |
t2−1 | ||
sinx= | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
cosxdx = | dt | |
(t2+1)2 |
4t | ||
cosxdx = | dt | |
(t2+1)2 |
2t | 2 | ||
cosxdx = | dt | ||
t2+1 | t2+1 |
2 | ||
dx= | dt | |
t2+1 |
(t2−1)2−5(t2−1)(t2+1)+6(t2+1)2 | ||
sin2x−5sinx+6= | ||
(t2+1)2 |
t4−2t2+1−5(t4−1)+6(t4+2t2+1) | ||
sin2x−5sinx+6= | ||
(t2+1)2 |
2t4+10t2+12 | ||
sin2x−5sinx+6= | ||
(t2+1)2 |
(t2+1)2 | 2 | ||
∫ | dt | ||
2(t4+5t2+6) | t2+1 |
t2+1 | ||
=∫ | dt | |
t4+5t2+6 |
t2+1 | ||
=∫ | dt | |
(t2+2)(t2+3) |
2(t2+2)−(t2+3) | ||
∫ | dt | |
(t2+2)(t2+3) |
dt | dt | |||
=2∫ | −∫ | |||
t2+3 | t2+2 |
2 | dt | 1 | dt | |||||||||||||||||||||||
= | ∫ | − | ∫ | |||||||||||||||||||||||
3 |
| 2 |
|
2√3 | √3 | √2 | √2 | |||||
= | arctg( | t)− | arctan( | t)+C | ||||
3 | 3 | 2 | 2 |
2√3 | √3 | 1+sinx | √2 | √2 | 1+sinx | |||||
= | arctg( | )− | arctan( | )+C | ||||||
3 | 3 | cosx | 2 | 2 | cosx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |