Wyznacz ekstremum warunkowe funkcjonału
halohalo: Bardzo prosiłbym o pomoc, z racji tego, że ogólnie rozumiem temat, ale nie bardzo wiem jak
policzyć konkretne przykłady które są mi naprawdę potrzebne. Poniżej zamieszczam część z nich.
Jeśli jest to możliwe prosiłbym bardzo o rozwiązanie krok po kroku, jednak sama wskazówka czy
też ukierunkowanie może być dla mnie zbawienne, więc za wszelką pomoc również dziękuję.
Zad.1
Wyznacz ekstremum warunkowe funkcjonału:
I=∫10(y′)2+2(z′)2dx 2y=x2+3−2z y(0)=0 y(1)=1 z(0)=0 z(1)=1
W zadaniu pierwszym dochodzę jedynie do momentu, gdzie dostaję układ równań:
2λ(x)−2y''=0
2λ(x)−4z''=0
16 lut 21:24