Trapez równoramienny ABCD o ramieniu długości 6 wpisany jest w okrąg, przy czym dłuższa
podstawa AB trapezu, o długości 12, jest średnicą tego okręgu. Przekątne AC i BD trapezu
przecinają się w punkcie P . Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt ABP.
|BD|=6√3, bo trójkąt ABD jest prostokątny.
|DE|=3√3 z porównania pól.
Trójkąt ABP jest podobny do trójkąta CPD, bo kąty wierzchołkowe, tak? Dlaczego
| 2 | ||
|BP|= | |DB|? | |
| 3 |
| 12 | ||
Skala podobieństwa to k= | =2 | |
| 6 |
|DB|=3x , |BP|=2x
| |BP| | 2 | |||
to | = 2/3 ⇒ ......... |BP|= | |DB| | ||
| |BD| | 3 |
Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych ( uzasadnij to
zatem ΔABP jest równoramienny − rozwartokątny
o kątach 30o,30o,120o
Z ΔASP o kątach 30o,60o, 90o
mamy: |AP|=|BP|= 4√3 , |AB|=12 i |PS|=2√3
| 1 | ||
P(ABP)= | *|AB|*|PS| ⇒ P(ABP)= 12√3 obwód L(ABP)=12+8√3 | |
| 2 |
| 12√3 | 6√3 | |||
r= | = | |||
| 6+4√3 | 3+2√3 |
| 2 | ||
Dziękuję, a jeszcze dlaczego |PS|= | h? A h to jest |DE|=3√3 | |
| 3 |