Kierunek parabolicznego wzrostu, kres górny i dolny zbioru wartości funkcji
Pytanko: Kierunek parabolicznego wzrostu, kres górny i dolny zbioru wartości funkcji
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji oraz kres górny i dolny przedziału jej wartości
Obliczyłem pochodną:
1 = 3x
2
x
1=
√33 x
2=−
√33
1) Pytanie: ramiona paraboli do góry czy do dołu? Podejrzewam, że do dołu, ponieważ:
f'(x) = −U{3x
2−1}{3x
2+1)
2
2) Jak wyznaczyć kres górny i dolny wartości? Mam policzyć wartości: f(−
√33) −
maksymalna wartość oraz f(
√33) − minimalna wartość (max i min − zakładając, że ramiona
paraboli do dołu).