dowód
salamandra: Wykaż, że kwadratu liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę
1.
3k+1, k∊C − liczba całkowita niepodzielna przez 3.
(3k+1)2= 9k2+6k+1
Z tego widać, że dwa pierwsze czynniki sa podzielne przez 3, a trzeci nie, tylko jak to
uzasadnić.
16 lut 16:48
jc: A o 3k−1 zapomniałaś?
16 lut 16:49
salamandra: A to nie to samo w tym przypadku? Myślałem, że mogę zamiennie użyć 3k+1 i 3k−1
16 lut 16:51
Szkolniak: (3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+[C[1
16 lut 16:55
Blee: przecież masz
n = 3k <−−− podzielne przez 3 więc nas nie interesuje
n = 3k+1 <−−− to zrobiłeś
n = 3k+2 = 3(k+1) − 1 <−−− a tego nie zrobiłeś
16 lut 16:55
Szkolniak: poprawka* (3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1
16 lut 16:55
Mila:
Dwa pierwsze "składniki" sumy.
(3k+1), (3k+2) , k∊C− liczy niepodzielne przez 3
(3k+1)2=9k2+6k+1=3*(3k2+2k)+1=3m+1 ,m∊C⇔ reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1.
(3k+2)2=9k2+12k+4=9k2+12k+3+1=3*(3k2+4k+1)+1=3n+1, n∊C
⇔reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1.
i teraz daj komentarz
16 lut 16:56
salamandra: Aha, czyli tylko tyle, myślałem, że trzeba jakoś dobitniej to udowadniać, dzięki
16 lut 16:58