proste
krawiec: Zbadaj wzajemne położenie prostych l1 i l2, a następnie znajdź odległość między nimi.
| | ⎧ | x=−2−2t | |
| l2: | ⎨ | y=−3−t |
|
| | ⎩ | z=1 | |
16 lut 16:18
jc:
x=2−t
y=t
z=−2+3t
x=−2−2t
y=−3−t
z=1
Proste skośne.
u=(−1,1,3), v=(2,1,0)
A=(2,0,−2), B=(−2,−3,1)
| | |(A−B)*(uxv)| | |
odległość = |
| |
| | |uxv| | |
16 lut 16:23
krawiec: Można prosić o rozwinięcie ostaniego kroku?
16 lut 17:33
Mila:
u=(−1,1,3), v=(2,1,0)
A=(2,0,−2), B=(−2,−3,1)
AB
→=[−4,−3,3]
1) W liczniku masz wartość bezw. iloczynu mieszanego wektorów:
AB,u ,v
−4 −3 3
−1 1 3
2 1 0
|det(..)|=|−15|=15 to oznacza , że proste są skośne
2) |u x v| − wartość bezwzględna iloczynu wektorowego
i j k
−1 1 3
2 1 0
det(..)=[−3,6,−3]
| | 15 | | 15 | | 5√6 | |
3) d(l1,l2)= |
| = |
| = |
| |
| | √32+62+32 | | 3√6 | | 6 | |
16 lut 18:45
Mila:
II sposób
u=(−1,1,3), v=(2,1,0)
A=(2,0,−2), B=(−2,−3,1)
n
→=u x v=[−1,1,3] x [2,1,0]=[−3,6,−3] || 3, −6 ,3]
piszemy równanie płaszczyzny π równoległej do obu prostych; A∊π
π : 3(x−2)−6y+3*(z+2)=0
3x−6y+3z=0
| | |3*(−2)−6*(−3)+3*1| | |
d(B, π)=d(l1,l2)= |
| |
| | √32+62+32 | |
Posprawdzaj rachunki
16 lut 19:00