Znajdź parametr różniczkowalności
Pytanko: Znaleźć wszystkie γ>0, dla których funkcja:
{0 x=0
(Duża klamra)
jest różniczkowalna w każdym punkcie x∊R i ma pochodną ciągłą w zerze.
Nie wiem, jak ugryźć to zadanie...
16 lut 16:12
Blee:
wybacz ale nie bardzo rozumiem
| | 1 | |
dla x ≠ 2 f(x) = x4*cos( |
| ) (czyli w tym także dla x = 0) |
| | xy | |
dla x
= 0 f(x) = 0
czyli funkcja nie przyjmuje wartości (w ogóle) dla x=2, natomiast (potencjalnie) przyjmuje dwie
różne wartości dla x=0

interesujące
16 lut 16:27
Pytanko: Aaaa x≠0 w pierwszym, przepraaszam
16 lut 16:29
Blee:
lim
x−>0 x
4*cos(1/x
y) = [0*cos(±
∞)] = 0 (cos(x) jest funkcją ograniczoną ... 0 * 'funkcja
ograniczona' = 0)
więc funkcja będzie ciągła o ile będzie 'miała sens'
no to pytanie ... kiedy ona nie ma sensu ... otóż zauważ, że się zaczyna nam wszystko 'pitolić'
gdy
| | 1 | | 8 | |
x < 0 oraz y np. = |
| albo dla y = |
| |
| | 2 | | 3 ... itd. | |
16 lut 16:53
Pytanko: Co rozumiesz przez ,,kiedy funkcja cosinus ma sens"? Podejrzewam, że γ musi być całkowite.
16 lut 17:22