Ciągłość funkcji
Pytanko: Ciągłość funkcji:
| atgx | |
| dla x∊(0, π2) |
| cosx+tgx | |
e
x−c dla x∊R\(0,
π2)
(Powinienem wstawić klamrę, jednak ułamek okazał się być zbyt obszerny)
Porównuję granice:
lim e
x−c = e
0 − c = 1−c
x→0
−
x→0
+
1−c = 0
1=c
Mam problem ze znalezieniem a. Nie istnieje tg(
π2), dlatego nie wiem, jak wyznaczyć.
16 lut 16:04
Leszek: | | a tg x | | 0 | |
lim |
| =[ |
| ] , dla x→0+ , czyli wg.de L' Hospitala ....... |
| | cos x + tg x | | 0 | |
16 lut 19:03
Jerzy:
| | 0 | |
A dlaczego [ |
| ] , przecież cos0 = 1 |
| | 0 | |
16 lut 19:14
Leszek: Zgadzam sie kolego Jerzy !
Czyli a= R i funkcja jest ciagla dla x =0
| | a tg x | | ∞ | |
lim |
| = [ |
| ] dla x→ π/2− |
| | cos x + tg x | | ∞ | |
16 lut 19:21
Jerzy:
Czyli pokój
16 lut 19:34
Jerzy:
I poważnie, gdzie znalazłeś pojęcie równania ogólnego prostej i w postaci: Ax + By + Cz +D = 0
?
16 lut 19:42
Leszek: Kolego
Jerzy np. Maciej Grzesiak , Instytut Matematyki Politechmika Poznanska , plik w formie pdf
mam na komorce .
16 lut 19:50
Pytanko: Znalazłem:
| | tgx | | sinx | |
lim |
| = lim |
| = 1 dla x→π/2 |
| | cosx+sinx | | cos2x+sinx | |
Uzyskałem e
π2−1=a
16 lut 19:50
Jerzy:
Co w tym wzorze oznaczją: A,B,C?
16 lut 19:52
Leszek: Np. Dana jest prosta w postaci parametrycznej (wektorowej)
x= 2 +3t
y= 1 −t
z= 3 +4t
Czyli
x= 2 + 3t
7y = 7 − 7t
z= 3 +4t
Czyli x+7y +z = 12 ⇔ x+ 7y +z −12=0
16 lut 19:58
Maciess: To jest równanie płaszczyzny. To co ty chcesz napisać to postać krawędziowa. Czyli układ równań
dwóch płaszczyzn.
16 lut 20:21
Jerzy:
@Leszek, bez urazy,ale brniesz w zaparte. Pisałeś o równaniu ogólnym prostej i o równaniu
odcinkowym prostej,a te pojęcia dotyczą płaszczyzny.Więc powiedz „pomyliłem się” i po temacie.
16 lut 20:34
Leszek: To tylko nazwy , ktore na przestrzeni czasu zmieniaja sie , prof.K.Maurin w swoim
podreczniku nie pisze o pochodnej funkcji jako o granicy ilorazu roznicowego , tylko
okresla pochodna funkcji jaki odwzorowanie liniowe z reszta malego rzedu ! !
16 lut 20:48
Jerzy:
Błagam,skończ.Pokaż wzór na postać odcinkową prostej.
16 lut 20:51