Graniastosłupy
Marcinkiewicz: a) Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego pole powierzchni bocznej jest 3 razy
większe od
sumy pól podstaw. Oblicz jego objętość, jeżeli pole koła opisanego na podstawie wynosi 18π.
Pb = 3 * (2*a
2) = 6a
2
4ah = 6a
2
b) Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego tworzy z płaszczyzn podstawy
kąt,
którego cosinus wynosi 4/5. Pole podstawy wynosi 24
√3. Oblicz długość krótszej przekątnej
tego graniastosłupa.
c) Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABC A'B'C' o krawędzi podstawy dł. 6. Pole
przekorju BCA'
jest równe 18. Oblicz objętość graniastosłupa oraz cosinus kąta BA'C
16 lut 15:51
Marcinkiewicz: A) P = πr
2
18π = πr
2
r = 3
√2
d = a
√2 = 2 * r
a
√2 = 6
√2
a = 6
Pp = a
2 = 36
| | 3 | |
V = Pp * H = 36 * |
| a = 36 * 9 = 324 |
| | 2 | |
16 lut 16:12
ite: a/ prawidłowo obliczone
16 lut 16:30
salamandra:

b)
a− bok jednego z sześciu trójkątów równobocznych w podstawie
10a=4d
16
√3 = a
2√3
48=3a
2
a=4
4d= 40
d= 10
sin
2α+cos
2α=1
5H=30
H=6
odcinek zielony − dwie wysokości trójkąta równobocznego
2h=4
√3
z tw. Pitagorasa (4
√3)
2+H
2=e
2
48+36=e
2
84=e
2
e=
√84=2
√21
Nie daje gwarancji, że dobrze.
16 lut 16:43
Marcinkiewicz: Wyszło mi tak samo, lecz zrobiłem troszeczkę inaczej.
16 lut 16:58
salamandra: Nie masz odpowiedzi?
16 lut 16:58
Marcinkiewicz: Niestety nie

to zadania podane przez panią
16 lut 16:59
salamandra: c) zrobiłeś?
16 lut 17:00
Marcinkiewicz: ale po prostu są dwa sposoby w tym zadaniu, ja nie używałem jedynki trygonometrycznej, po
prostu z cosinusa i wcześniejszym wyliczeniu ze wzoru a wyliczyłem dłuższą przekątną, później
krawędź boczną i następnie trzeba tylko było znać zależność, że podstawa krótszej przekątnej
to dwie wysokości trójkąta równobocznego, myslę, że nie masz tutaj żadnego błędu tak samo jak
ja
16 lut 17:01
Marcinkiewicz: właśnie się za to biorę
16 lut 17:01
salamandra:

P
ΔBCA
1 = 18
36=6*h
h=6
6
2+3
2=|A
1B|
2
|A
1B| = 3
√5
H
2+6
2= (3
√5)
2
H=3
V=9
√3=27
√3
I tu mam dylemat jak zrobić cos2α, czy to będzie po prostu 2* cosα czy np.
| | 2√5 | | 20 | | 40 | | 8 | |
cos2α = 2cos2α − 1 = 2( |
| )2= 2( |
| ) = |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | |
16 lut 17:18
Marcinkiewicz:

C)
P
BCA'=18
V = ?
cos BA'C = ?
16 lut 17:20
Mila:
salamandra
b) dobrze, ale mając a i d mogłeś z tw. Pitagorasa obliczyć H.
16 lut 17:21
Marcinkiewicz: hmm, dlaczego "H2+62= (3√5)2"?
16 lut 17:25
Marcinkiewicz: dobra, juz wiem, zle spojrzałem na obrazku
16 lut 17:29
Marcinkiewicz: i jak zamieniłbyś cos 8/5 na stopnie?
16 lut 17:33
Marcinkiewicz: chociaz w sumie, jakby ktos mogl to zweryfikowac to byloby spoko, ja nie jestem pewny tego
cosinusa kąta, bo nie potrafie zbytnio tego zrobic
16 lut 17:37
salamandra: Ja tez tego nie jestem pewien właśnie
16 lut 17:46
salamandra: Widzę błąd− nie oddałem jedynki od 40/25
16 lut 17:48
salamandra: Nie odjalem*
16 lut 17:48
Mila:
w c)
Z tw. Pitagorasa:
b=|BA'|=|CA'|=3
√5
Z tw cosinusów:
a
2=b
2+b
2−2*b*b*cosα
a
2=2b
2*(1−cosα)
II sposób
| | α | | h | | α | | 6 | | 2 | |
cos |
| = |
| ⇔cos |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | b | | 2 | | 3√5 | | √5 | |
| | α | | 2 | |
cosα=2*cos2 |
| −1=2*( |
| )2−1 |
| | 2 | | √5 | |
=======
16 lut 17:48
Mila:
Narysować i pokazać wcześniejsze obliczenia?
16 lut 17:51
Mila:
salmandra :
|cosx|≤1
16 lut 17:53
salamandra: Nie odjalem od 8/5 jedynki− chochlik, czyli jednak mi wyszło
16 lut 17:57
Marcinkiewicz: mozesz tylko narysować do C jakie zależności bierzesz pod uwagę, chciałbym po prostu to lepiej
zobaczyć przy wyliczaniu cosinusa
16 lut 18:02
salamandra: Ja czy Mila?
16 lut 18:03
Mila:

1) Pole przekroju=18
h=6
2)
W ΔA'AD: h
2=H
2+h
p2
36=H
2+(3
√3)
2
H
2=9, H=3
3)W BDA' :
b
2=3
2+6
2
b
2=45
(albo W ΔBAA' : H
2+a
2=b
2⇔ b
2=9+36=45 )
======= dalej masz we wpisie : 17: 48
16 lut 18:25
salamandra: zapomniałem o moim ulubionym tw. cosinusów i się niepotrzebnie bawiłem w podzielenie na dwa
trójkąty
16 lut 18:46
Mila:
I dobrze, teraz masz nowe doświadczenie.
Powtarzanie jest matką studiów.
16 lut 19:02
a@b:
Szczególnie "powtarzanie roku"
16 lut 19:12