?
OSIOUUU: Sprawdź czy wielomian x5+120x4+84x3+198x2+138x+60 jest rozkładalny w pierścieniu [Q]x?
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
16 lut 15:03
jc: Równoważnie: czy jest rozkładalny w pierścieniu Z[x]?
16 lut 15:06
OSIOUUU: Zrobiłem to tak:
3/120
3/84
3/198
3/138
3/60
3 nie dzieli 1
32 nie dzieli 60
Z KRYTERIUM EINSTEINA: Dany wielomian nie jest rozkładalny w Q[x].
Dobrze?
16 lut 15:21
ABC:
Kryterium Einsteina to chyba e=mc
2 ?
16 lut 15:44
16 lut 16:53
osiouu: Ah, teraz widzę, źle napisałem. 😁😁
16 lut 16:54
Mariusz:
x
5+120x
4+84x
3+198x
2+138x+60=0
x
5=−120x
4−84x
3−198x
2−138x−60
| | 84 | | 198 | | 138 | | 60 | |
x=−120− |
| − |
| − |
| − |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | x4 | |
| | 84 | | 198 | | 138 | | 60 | |
f(x)=−120− |
| − |
| − |
| − |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | x4 | |
x
0=1
x
i+1=f(x
i)
W ten sposób po dziesiątej iteracji znalazłem przybliżony pierwiastek
x≈−119.30977901017122967
ABC
Jak znajdować pierwiastki takich równań ?
16 lut 19:29
ABC:
Mariusz można spróbować sprowadzić do postaci specjalnej, jak już mówiłem w wakacje letnie mam
zamiar się nauczyć tego
17 lut 09:56
jc: A ja wypróbowałem Newtona. Ten sam wynik.
−119.309779010171229663337
Twój sposób bardziej mi się podoba.
17 lut 10:52