sinx | ||
Czy całkę ∫ | da się obliczyć bez podstawienia uniwersalnego? | |
sinx+cosx |
√2 | ||
2) sinx = sin(x−π/4 + π/4) = | (sin(x−π/4) + cos(x−π/4)) | |
2 |
sinx | 1 | sin(x−π/4) + cos(x−π/4) | ||||
∫ | dx = | ∫ | dx | |||
sinx + cosx | 2 | cos(x−π/4) |
sinx | tgx | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
sinx+cosx | tgx+1 |
tgx | ||
=∫ | dx | |
(tgx+1)(cos2x+sin2x) |
tgx | dx | ||
=∫ | |||
(tgx+1)(1+tg2x) | cos2x |
t | ||
∫ | dt | |
(t+1)(1+t2) |
1 | (t+1)2−(1+t2) | ||
∫ | dt | ||
2 | (t+1)(1+t2) |
1 | t+1 | 1 | dt | |||||
= | ∫ | − | ∫ | |||||
2 | 1+t2 | 2 | 1+t |
1 | 1 | 1 | ||||
= | ln|1+t2|− | ln|1+t|+ | arctan(t)+C | |||
4 | 2 | 2 |
1 | 1 | cosx+sinx | 1 | |||||
=− | ln|cosx|− | ln| | |+ | x+C | ||||
2 | 2 | cosx | 2 |
1 | 1 | |||
=− | ln|sinx+cosx|+ | x+C | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |