(n+1)3 | 9n | |||
Rozwiązuję d'Alembertem | * | , otrzymuję (1+1n)3*19, czyli | ||
9n+1 | n3 |
an+1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
wyszedł Ci = (1 + | )3* | ≤ (1 + | )2n* | ≤ | |||||
an | n | 9 | n | 9 |
1 | 8 | |||
≤ e2* | < | |||
9 | 9 |
8 | ||
czyli an+1 < | an (dla każdego n) | |
9 |
n3 | 13 | 8 | 8 | |||||
więc ∑ | < ∑ ( | )*( | )n−1 (czyli a1 * ( | )n−1 ) | ||||
9n | 91 | 9 | 9 |
1 | 8 | |||
a to jest nic innego jak .... suma ciągu GEOMETRYCZNEGO a1 = | ; q = | |||
9 | 9 |
1/9 | ||
S = | = 1 | |
1/9 |
1−qn | ||
a1* | ||
1−q |
1−(89)n | ||
19* | = 1−(89)n | |
1−89 |
6 | 12 | 7 | 1 | |||||
x+23x2+33x3+43x4+...= | − | + | − | |||||
(1−x)4 | (1−x)3 | (1−x)2 | 1−x |
531 | ||
Dla x=1/9 dostajemy | . | |
2048 |
a1 | ||
1) S = | <−−− wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego | |
1−q |
8 | ||
A nawet jeżeli tak na to spojrzysz to przecież 1 − ( | )n < 1 ... co kończy zadanie ![]() | |
9 |
1 | 8 | 8 | ||||
dla n = 1 mamy a1 = | ; a2 = | = a1* | czyli zachodzi równość | |||
9 | 92 | 9 |
8 | ||
stąd mamy pewność że (ostateczne) szacowanie an+1 ≤ | an jest spełnione dla | |
9 |
8 | ||
natomiast dodatkowo wiemy, że ∑n ai < ∑n a1* | dla n ≥ 3 (a dla n=1 i n=2 zachodzi | |
9 |
8 | ||
tam miało być ∑n a1 * ( | )i−1 | |
9 |
(n+1)3 | n3 | (1+1/n)3 | 8 | |||||
an+1/an= | : | = | < | bo 1+1/n≤2. | ||||
9n+1 | 9n | 8 | 9 |
8 | 1 | 8 | 1 | 8 | ||||||
an < a1*( | )n−1= | *( | )n−1= | ( | )n | |||||
9 | 9 | 9 | 8 | 9 |
1 | 8 | 8 | 8 | 1 | 1 | ||||||
[ | +( | )2+( | )3+...]= | * | =1 | ||||||
8 | 9 | 9 | 9 | 9 | 1−8/9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |