Liczby Zespolone
Laki: Siemka, może ktoś pomóc?
Oblicz:
4√i81
16 lut 13:23
Laki: to jest pierwiastek stopnia 4 z "i" dzielone przez 81
16 lut 13:23
Blee:
| i4 | | i4 | | i4 | | i√3 | |
| = |
| = |
| = ( |
| )4 = ... i teraz zależy co tak |
| √81 | | 9 | | (√3)4 | | 3 | |
naprawdę masz zrobić w tym zadaniu
16 lut 13:32
16 lut 13:33
Laki: Blee, w zadaniu mam Obliczyć pierwiastek
16 lut 13:37
janek191:
z = i
Zastosuj wzór na
n√z
16 lut 13:40
Blee:
| | 4√i | |
ach to jest 4√i/81 = |
| ... dlatego właśnie nie używa się 'u' do zapisu |
| | 4√81 | |
ułamków ... bo tu nic nie widać wtedy
16 lut 13:40
Laki: Dokładnie tak
16 lut 13:41