Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian
Laki: Hej,
Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q.
P(x)=x99+4x2+x−3
Q(x)=x2+1
Wiem że, P(x)=I(x)*Q(x)+R(x)
gdzie R(x)=ax+b
i że powinienem wziąć miejsca zerowe z Q(x) ale tam jest delta<0
i chyba nie wiem co dalej
16 lut 12:57
janek191:
Q( i) = 0
16 lut 13:01
Laki: Czemu Q(i)=0? Mogę prosić o wytłumaczenie?
16 lut 13:02
janek191:
i − jednostka urojona
i2 = − 1
16 lut 13:22
Laki: kurde, chyba nie rozumiem, to co teraz napisałeś to wiem ale skąd w tym zadaniu zespolone się
wzięły xd
16 lut 13:25
Laki: aaaa bo Q(x)= (x−i)(x+i)?
16 lut 13:27
janek191:
Tak
16 lut 13:29
Blee:
tylko przypadkiem nie obliczaj i99 robiąc kolejne potęgi tylko zauważ, że i4k+n = in
16 lut 13:34
Laki: Czyli to będzie
ai+b = −i−4+i−3
−ai+b = i−4−i−3
a=0
b=−7
R(x)=−7
16 lut 13:35
Blee:
i
99 = ...

4i
2 = −4 ok
i = i ok
−3 = −3 ok
16 lut 13:37
Laki: i99 to −i
16 lut 13:38
Blee:
dobra ... jest ok .. ja się jeszcze nie obudziłem
16 lut 13:38
Laki: ufff dzięki
16 lut 13:39