Granica
Miłosz: Jak obliczyć granicę typu lim x→0 e1x(1−1x+2x2)
16 lut 12:28
Blee:
zapisz jeszcze raz ... użyj tym razem U zamiast u do ułamków w nawiasie:
| 1 | |
| a nie 1√23 <−−− jak widzisz wizualna przepaść |
| √23 | |
16 lut 13:30
Miłosz: | | 1 | | 2 | |
lim x→0 e1x (1− |
| + |
| ) |
| | x | | x2 | |
16 lut 13:56
Miłosz: Ma ktoś pomysł?
16 lut 15:58
mave: Nie istnieje musisz jednostronne granice w zerze policzyć
16 lut 16:10
mave: Zapisz e1/x jako px{e} i oblicz iloczyn granic z px{e} i tego drugiego wyrażenia
16 lut 16:13
Leszek: | | x2 −x+2 | | e1/x | |
lim e1/x * |
| = lim ( x2 −x +2)* |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | en | |
= lim (x2 −x +2)* lim |
| = [ podstawilem x= 1/n , n → ∞] = ...... |
| | 1/n2 | |
= 2 * lim (n
2* e
n ) =
∞ , dla x→0
+
16 lut 17:16