Różniczkowalność funkcji
Pytanko: Hej, mam problem z różniczkowalnością funkcji:
| | ⎧ | xae−x2 dla x≥1 | |
| f(x) = | ⎩ | bx x<1 (a≥1) |
|
Liczę granice:
lim(x
ae
−x2) =
1e
x→1
+
limbx = b
x→1
−
lim(x
ae
−x2) = limbx ⇒ b =
1e
Jak obliczyć a, by różniczkowalna w x=1? W odpowiedziach jest podane a=3. Ponadto prosiłbym o
pomoc w obliczeniu jednostronnych pochodnych.
16 lut 11:56
jc: funkcja h(x)=x2e−x2 jest różniczkowalna w 1, a więc wszystko pozostanie po staremu, gdy
ograniczysz się do x≥0.
h'(x)=axa−1e−x2−2xa+1e−x2, h'(1)=(a−2)e−1
h(1)=e−1
Teraz g(x)=bx, g(1)=b=g'(1)
Mamy dwa warunki: g(1)=h(1), g'(1)=h'(1):
b=e−1
b=(a−2)e−1
Należy wybrać: b=e−1, a=3.
16 lut 12:06
jc: druga linia: ... do x≥1.
16 lut 12:07
Pytanko: Cudownie proste.

Ale, ale − czy nie powinienem obliczać pochodnej z definicji w przypadku
podobnych zadań?
16 lut 12:08
Pytanko: Który zapis jest najlepszy? Czy nie powinniśmy korzystać z granicy? Myślę o najbardziej
formalnym rozwiązaniu.
16 lut 12:19
jc: Masz funkcję, powiedzmy h, określoną na R, oraz tą samą funkcję ograniczoną do [1,∞).
Wiesz, że h jest różniczkowalna (jako funkcja na R), dlatego istnieją dwie pochodne
jednostronne h (w szczególności prawostronna) i są równe pochodnej h.
16 lut 12:31
Pytanko: Dzięki
16 lut 12:53