Różniczkowalność funkcji
Pytanko: Problem z badaniem różniczkowalności funkcji:
| | ⎧ | a+sin(x2) dla x≥π2 | |
| f(x) = | ⎩ | bcosx dla x<π2 |
|
Liczę granicę
lim bcosx = b*0 = 0
x→
π2−
lim a+sin(
x2) = a+
√22
x→
π2+
0 = a+
√22
a = −
√22
W odpowiedziach występuje jednak dodatkowo b= −
√24. Jak powinienem obliczyć b? Czy
wykonuję niepoprawnie obliczenia?
16 lut 11:03
Leszek: Z warunku , ze b*0 = 0 nie wynika ze b=0 ?
Policz pochodna prawostronna i lewostronna dla x = π/2
16 lut 11:18
Pytanko: Zzacząłem liczyć dla prawostronnej, otrzymałem:
h→0
+
Co mógłbym jeszcze zrobić z tym? Nie wiem, jak poprowadzić do końca.
16 lut 12:04
jc:
wartość w π/2 pochodna wartość w π/2
a+sin x/2 a+1/
√2 (cos x/2)/2 1/(2
√2)
b cos x 0 − b sin x −b
warunki:
a+1/
√2 = 0, 1/(2
√2) = −b
16 lut 12:12
16 lut 12:32
Pytanko: Dzięki, jc
16 lut 12:52