Wartości bezwzględne
spajson: Siema. Jakby ktoś mógł to pleeease.
Dana jest funkcja f(x)=|1/2x+2|+|3/2x−3|−5, napisz wzór funkcji bez użycia wartości
bezwzględnej.
24 lut 17:32
Godzio: pomoge
24 lut 17:41
spajson: to jakbyś mógł, bo od rana się uczę tej matmy i założę się że to jakieś proste jest, ale nie
pamiętam i muka
24 lut 17:43
Godzio:
| | 1 | | 3 | |
f(x) = | |
| x + 2| + | |
| x−3| − 5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x) = | |
| x + 2| + 3| |
| x−1| − 5 |
| | 2 | | 2 | |
1
o
x∊(−
∞, −4)
| | 1 | | 3 | |
f(x) = − |
| x − 2 − |
| x+3 − 5 = −2x −4 |
| | 2 | | 2 | |
2
o
x∊<−4,2)
| | 1 | | 3 | |
f(x) = |
| x + 2 − |
| x+3 − 5 = −x |
| | 2 | | 2 | |
3
o
x∊<2,
∞)
| | 1 | | 3 | |
f(x) = |
| x + 2 + |
| x−3 − 5 = 2x − 6 |
| | 2 | | 2 | |
{ −2x −4 dla x∊(−
∞, −4)
f(x) = { −x dla x∊<−4,2)
{ 2x − 6 dla x∊<2,
∞)
24 lut 17:46
Godzio: na osi powinno być −4
24 lut 17:47
spajson: jeeeej, jakie to było durne.... ale pocieszam się, że byłem blisko. No ale dzięki wielkie za
pomoc

jakbyś miał problem z kompem lub drukarką/kopiarką to pisz: radomtest@o2.pl
Pzdr spajson
24 lut 19:08
Godzio: póki co wszystko działa ale dzięki
24 lut 19:09