Nieciągła funkcja
Pytanko: Dlaczego funkcja:
| ⎧ | (x−2)log(x2−4) dla |x|>2 | |
| ⎩ | ax+b dla |x|≤2 |
|
jest nieciągła zawsze w x=−2? Otrzymujemy po lewej −4*log(0), natomiast dla x=2 w odpowiedziach
podano odpowiedź również dla 0*log(0)
16 lut 08:38
eta: Zacytuj dokładnie odpowiedź.
16 lut 09:00
Pytanko: Funkcja ciągła w x=2, gdy b=−2a. //Rozumiem
Funkcja nieciągła w x=−2.
Funkcja ciągła zawsze, gdy |x|≠2, niezależnie od wartości a, b.
16 lut 09:32
eta: x=−2 nie występuje w dziedzinie logartmu − dlatego nieciągła.
Dla pozostałych x≠2 ≠obie fuknkcije w klamrze są określone − dlatego ciągła.
16 lut 09:37
Blee:
eta −−− a co to niby ma do tematu

x=2 także 'nie występuje' w dziedzinie tego logarytmu
Autorze − wynika to z granicy:
lim
x−>−2− (x−2)log(x
2−4) = lim
x−>−2− −4*log(0
+) = −4*(
−∞) = +
∞ 
lim
x−>−2+ ax+b = −2a + b
no to powiedz mi ... jakie 'a' i 'b' możesz dobrać, że b − 2a = +
∞ 
to jest NIEMOŻLIWE.
I dlatego nie ma ciągłości w x = −2 (jeżeli przynajmniej jedna z granic jest rozbieżna do ±
∞ to
wtedy tam nie ma ciągłości ... jeżeli obie są rozbieżne do <np.> +
∞ to TAKŻE nie ma ciągłości)
natomiast w x=
+2 masz:
lim
x−>2+ (x−2)log(x
2−4) = [0*(−
∞) <−−− symbol nieoznaczony] =
| | log(x2−4) | | | |
limx−>2+ |
| = H = limx−>2+ |
| = |
| | 1/(x−2) | | | |
| | 2x | | (x−2)2 | | 2x*(x−2) | |
= limx−>2+ |
| * |
| = limx−>2+ |
| = |
| | (x−2)(x+2) | | −1 | | −(x+2) | |
i dlatego 2a+b (czyli wartość granicy lewostronnej) 'ma szansę' być równa granicy
prawostronnej w x=2
16 lut 13:28
Pytanko: Dzięki, Blee.

Czy można inaczej obliczyć drugą granicę niż d'Hospitalkiem?
16 lut 14:11
Blee:
lim (x−2)*ln(x2−4) = (x−2)*[ln(x−2) + ln(x+2)] = (x−2)*ln(x−2) + (x−2)*ln(x+2) → (*)
i skorzystać 'ze wzoru' lim{x−>0+] x*lnx = 0 (marne to ominięcie 'szpitala', ale zawsze)
(*) → 0 + 0*ln4 = 0 + 0 = 0
16 lut 14:19
jc: Hospital to raczej ćwiczenie na różniczkowanie, no może sposób na automatyczne liczenie
granic.
Równoważnie (ln u)/u →0, przy u→∞.
ln u = 2 ln u1/2 < 2 u1/2
dalej u>1
0 < (ln u)/u < 2/√u →0
16 lut 15:04