matematykaszkolna.pl
Ciągłość funkcji Pytanko: Mam problem z obliczeniem ciągłości funkcji:
 sin(x+a) dla x∊(nπ, (n+12)π]  
f(x) = cos(x+b) dla x∊((n+12)π, (n+1)π]
Internecie znalazłem tylko proste przykłady z funkcjami liniowymi, dlatego byłbym wdzięczny za przedstawienie sposobu myślenia, metody działania.
15 lut 22:23
Blee: no dobra ... więc mamy: aby funkcja była ciągła to muszą być spełnione warunki: sin(nπ + a) = cos(nπ + b) oraz
 π π 
sin(nπ +

+ a) = cos(nπ +

+ b)
 2 2 
15 lut 22:25
Blee: dla dowolnego 'n' oczywiście.
15 lut 22:26
Pytanko: Przyznam, że wcześniej sam napisałem powyższe równości, jednak nie wiedziałem, jak rozwinąć je, ponieważ nie wiedziałem, czy powinienem założyć wartości cos i sin? Albo skorzystać z wzorów redukcyjnych?
15 lut 22:38
Blee: sin(nπ + a) = sin(nπ)cosa + cos(nπ)sina = 0*cosa + ±1*sina = ±sina cos(nπ + b) = cos(nπ)cosb − sin(nπ)sinb = ±1*cosb − 0*sinb = ±cosb czyli sina = cosb drugie równanie podobnie
 π π π 
sin(nπ +

+ a) = sin(nπ +

)cosa + cos(nπ +

)sina = ±cosa
 2 2 2 
 π π π 
cos(nπ +

+ b) = cos(nπ +

)cosb − sin(nπ +

)sinb = (−1)*±sinb
 2 2 2 
czyli cosa = −sinb Więc mamy:
sina = cosb  
cosa = −sinb
 π 
stąd (wzory redukcyjne): b =

+ a
 2 
15 lut 22:39
Blee: winno być dobrze ... sprawdź na spokojnie ewentualnie podziel na n = 2k i n = 2k+1 co by nie było znaku ±
15 lut 22:44
Pytanko: W odpowiedziach mam podane: ciągła wszędzie dla a−b = π2+2kπ ciągła w x=nπ, nieciągła w x=(n+12)π dla a+b = π2+2kπ ciągła w x=(n+12)π, nieciągła w x=nπ dla a+b = −π2+2kπ Jak odnieść się do odpowiedzi na podstawie Twoich obliczeń?
15 lut 22:48
Blee: oczywiście:
 π 
b =

+ a +2kπ <−−− ciągłość w obu punktach
 2 
ciągłość w x = nπ wtedy gdy: sin a = cos b ale cos a −sinb (czyli gdy cosa = sinb)
 π 
analogicznie ... ciągłość tylko w x = nπ +

gdy:
 2 
sina ≠ cosb (czyli sina = −cosb) oraz cos a = − sinb
15 lut 22:51
Blee: no i zaglądamy do ściągi: https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html obie są gdy b = 90o + a (+2kπ) tylko x = nπ gdy b = 90o − a (+2kπ)
 π 3 
tylko x = nπ +

gdy b = 270o − a (+2kπ) a

π + 2kπ jest równoznaczne z
 2 2 
 π 

+ 2kπ
 2 
15 lut 22:54
Pytanko: Czy mógłbyś rozwinąć rozwiązanie z wzorów redukcyjnych? Na podstawie pierwszej linijki napisałby, b−a=... zamiast a−b=... z odpowiedzi. Tak, myślę, że rozpisanie układu równań pomogłoby mi. emotka
15 lut 22:54
Blee: nie bardzo rozumiem czego dokładnie oczekujesz
15 lut 23:00
Pytanko:
sina = cosb  
cosa=−sinb
sin(π2 − b) = cosb a = π2 − b cosa = −sinb cos(π2 +b) = −sinb a = π2 +b Po dodaniu a = π2. Nie wiem, gdzie popełniam błąd.
15 lut 23:15
Blee: po pierwsze:
 π  
−sinb = cos(

+ b) nie jest jedyną możliwości (także −sinb = cos(

− b)
 2 2 
po drugie: tak samo cosb = sin(π/2 − b) nie jest jedyną możliwością (także masz cosb = sin(π/2 +b)) po trzecie ... jak zamieniasz 'sinusa' na 'cosinusa' to w obu przypadkach na ten sam kąt musisz zamienić bo tak Ci wychodzi: a = π/2 − b a = π/2 + b czyli 'a' ma być dwoma różnymi kątami (o ile b≠0 + 2kπ)
15 lut 23:23
Blee: to tak jakbyś miał:
 2 
sina =

2 
 2 
cos a = −

2 
no to
 π 
z pierwszego mamy a =

4 

a z drugiego mamy a =

4 
czyli sprzeczne ... i piszesz wniosek −−− brak rozwiązań (co oczywiście jest nieprawdą)
15 lut 23:27
Blee: reasumując: pierwsze równanie spełnione gdy:
 π π 
a =

− b + 2kπ lub a =

+ b + 2kπ
 2 2 
drugie równanie spełnione gdy:
  π 
a =

− b + 2kπ lub a =

+ b + 2kπ
 2 2 
więc:
 π 
oba równania są spełnione gdy: a =

+ b + 2kπ
 2 
 π 
tylko pierwszej jest spełnione gdy: a =

− b + 2kπ
 2 

tylko drugie jest spełnione gdy: a =

− b + 2kπ
 2 
15 lut 23:33
Pytanko: Czyli − jak powinienem ostatecznie rozwiązać? Nie wiem, dlaczego uważasz, że zamieniam na inny kąt, jeżeli za każdym razem wyznaczam a.
15 lut 23:48
Pytanko: Ach, przepraszam, przeoczyłem Twoją odpowiedź.
15 lut 23:48
Pytanko: Dzięki za poświęcony czas, Blee. Naprawdę doceniam. emotka
15 lut 23:49