Ciągłość funkcji
Pytanko: Mam problem z obliczeniem ciągłości funkcji:
| | ⎧ | sin(x+a) dla x∊(nπ, (n+12)π] | |
| f(x) = | ⎩ | cos(x+b) dla x∊((n+12)π, (n+1)π | ]
|
Internecie znalazłem tylko proste przykłady z funkcjami liniowymi, dlatego byłbym wdzięczny za
przedstawienie sposobu myślenia, metody działania.
15 lut 22:23
Blee:
no dobra ... więc mamy:
aby funkcja była ciągła to muszą być spełnione warunki:
sin(nπ + a) = cos(nπ + b)
oraz
| | π | | π | |
sin(nπ + |
| + a) = cos(nπ + |
| + b) |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 22:25
Blee:
dla dowolnego 'n' oczywiście.
15 lut 22:26
Pytanko: Przyznam, że wcześniej sam napisałem powyższe równości, jednak nie wiedziałem, jak rozwinąć je,
ponieważ nie wiedziałem, czy powinienem założyć wartości cos i sin? Albo skorzystać z wzorów
redukcyjnych?
15 lut 22:38
Blee:
sin(nπ + a) = sin(nπ)cosa + cos(nπ)sina = 0*cosa + ±1*sina = ±sina
cos(nπ + b) = cos(nπ)cosb − sin(nπ)sinb = ±1*cosb − 0*sinb = ±cosb
czyli sina = cosb
drugie równanie podobnie
| | π | | π | | π | |
sin(nπ + |
| + a) = sin(nπ + |
| )cosa + cos(nπ + |
| )sina = ±cosa |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
cos(nπ + |
| + b) = cos(nπ + |
| )cosb − sin(nπ + |
| )sinb = (−1)*±sinb |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli cosa = −sinb
Więc mamy:
| ⎧ | sina = cosb | |
| ⎩ | cosa = −sinb |
|
| | π | |
stąd (wzory redukcyjne): b = |
| + a |
| | 2 | |
15 lut 22:39
Blee:
winno być dobrze ... sprawdź na spokojnie
ewentualnie podziel na n = 2k i n = 2k+1
co by nie było znaku ±
15 lut 22:44
Pytanko: W odpowiedziach mam podane:
ciągła wszędzie dla a−b = π2+2kπ
ciągła w x=nπ, nieciągła w x=(n+12)π dla a+b = π2+2kπ
ciągła w x=(n+12)π, nieciągła w x=nπ dla a+b = −π2+2kπ
Jak odnieść się do odpowiedzi na podstawie Twoich obliczeń?
15 lut 22:48
Blee:
oczywiście:
| | π | |
b = |
| + a +2kπ <−−− ciągłość w obu punktach |
| | 2 | |
ciągłość w x = nπ wtedy gdy:
sin a = cos b ale cos a
≠ −sinb (czyli gdy cosa = sinb)
| | π | |
analogicznie ... ciągłość tylko w x = nπ + |
| gdy: |
| | 2 | |
sina ≠ cosb (czyli sina = −cosb) oraz cos a = − sinb
15 lut 22:51
Blee:
no i zaglądamy do ściągi:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
obie są gdy b = 90
o + a (+2kπ)
tylko x = nπ gdy b = 90
o − a (+2kπ)
| | π | | 3 | |
tylko x = nπ + |
| gdy b = 270o − a (+2kπ) a |
| π + 2kπ jest równoznaczne z |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 22:54
Pytanko: Czy mógłbyś rozwinąć rozwiązanie z wzorów redukcyjnych? Na podstawie pierwszej linijki
napisałby, b−a=... zamiast a−b=... z odpowiedzi.
Tak, myślę, że rozpisanie układu równań pomogłoby mi.
15 lut 22:54
Blee:
nie bardzo rozumiem czego dokładnie oczekujesz
15 lut 23:00
Pytanko: | ⎧ | sina = cosb | |
| ⎩ | cosa=−sinb |
|
sin(
π2 − b) = cosb
a =
π2 − b
cosa = −sinb
cos(
π2 +b) = −sinb
a =
π2 +b
Po dodaniu a =
π2. Nie wiem, gdzie popełniam błąd.
15 lut 23:15
Blee:
po pierwsze:
| | π | | 3π | |
−sinb = cos( |
| + b) nie jest jedyną możliwości (także −sinb = cos( |
| − b) |
| | 2 | | 2 | |
po drugie:
tak samo cosb = sin(π/2 − b) nie jest jedyną możliwością (także masz cosb = sin(π/2 +b))
po trzecie ... jak zamieniasz 'sinusa' na 'cosinusa' to w obu przypadkach na ten sam kąt musisz
zamienić
bo tak Ci wychodzi:
a = π/2 − b
a = π/2 + b czyli 'a' ma być dwoma różnymi kątami (o ile b≠0 + 2kπ)
15 lut 23:23
Blee:
to tak jakbyś miał:
no to
| | π | |
z pierwszego mamy a = |
| |
| | 4 | |
| | 3π | |
a z drugiego mamy a = |
| |
| | 4 | |
czyli sprzeczne ... i piszesz wniosek −−− brak rozwiązań (co oczywiście jest nieprawdą)
15 lut 23:27
Blee:
reasumując:
pierwsze równanie spełnione gdy:
| | π | | π | |
a = |
| − b + 2kπ lub a = |
| + b + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
drugie równanie spełnione gdy:
| | 3π | | π | |
a = |
| − b + 2kπ lub a = |
| + b + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
więc:
| | π | |
oba równania są spełnione gdy: a = |
| + b + 2kπ |
| | 2 | |
| | π | |
tylko pierwszej jest spełnione gdy: a = |
| − b + 2kπ |
| | 2 | |
| | 3π | |
tylko drugie jest spełnione gdy: a = |
| − b + 2kπ |
| | 2 | |
15 lut 23:33
Pytanko: Czyli − jak powinienem ostatecznie rozwiązać? Nie wiem, dlaczego uważasz, że zamieniam na inny
kąt, jeżeli za każdym razem wyznaczam a.
15 lut 23:48
Pytanko: Ach, przepraszam, przeoczyłem Twoją odpowiedź.
15 lut 23:48
Pytanko: Dzięki za poświęcony czas, Blee. Naprawdę doceniam.
15 lut 23:49