Ciągłość funkcji
Spr: Hej, czy prawidłowo badam zbieżność funkcji z definicji Cauchy'ego?
| 1 | | 1 | | x02−x2 | | −(x2−x02) | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| x2 | | x02 | | x2*x02 | | x2*x02 | |
| | ε*(x2*x02) | |
Ustalam |x−x0|<δ, δ= |
| |
| | x+x0 | |
Zamierzałem porównać:
| −(x−x0)(x+x0) | | −δ(x+x0) | |
| < |
| |
| x2*x02 | | x2*x02 | |
by uzyskać ε, jednak ze względu na znak minus nierówność nie będzie prawdziwa. Jak prawidłowo
zapisać? Czy wystarczy przemnożyć obie strony przez (−1), by zmienić znaki i uzyskać pożądaną
nierówność?
15 lut 21:21
Blee:
możesz mi przypomnieć definicję
15 lut 21:23
Spr: | | (x0−x)(x+x0) | |
Hej, może w liczniku |
| i zauważyć, że wystarczy zamiast −(x−x0) |
| | x2*x02 | |
podstawić |x−x
0|, dalsz część bez zmiany znaku?
15 lut 21:24
Spr: ∀ε>0 ∃δ>0 ∀x∊D |x−x0|<δ ⇒ |f(x)−f(x0)|<ε
15 lut 21:27