asymptota lewostronna
Ala:
15 lut 21:09
Blee:
no to liczysz granicę ... serio Ala

Serio

Zaraz dodasz zadanie: "określ dziedzinę"
15 lut 21:10
Blee:
jedyne co musisz wiedzieć, to
dla x−> −∞ mamy |x| = −x
podstawiasz tak i liczysz asymptotę ukośną
15 lut 21:12
Ala: zasmucę cię , nie zadam tego pytania tylko spytam czy aby nie |x| = ± x ?
15 lut 21:13
Blee:
to może inaczej ... pod hasłem 'asymptota lewostronna' myślisz o lim
x−> −∞ prawda


W takim razie x<0 tak

więc |x| = −x ... no bo −x > 0 nieprawdaż ?!
15 lut 21:15
Blee:
Alu ... to wystarczy zadać konkretne pytanie, a nie 'rzucasz hasło'
15 lut 21:16
Ala: o niczym tutaj nie myslę
15 lut 21:24
Ala: asymptota lewostronna to może być x→0−
15 lut 22:09
Blee:
a kiedy sprawdzamy asymptoty 'w punkcie'
15 lut 22:10
Blee:
i dlaczego tutaj tego nie robimy
15 lut 22:10
Ala: ostrze
15 lut 22:17
Ala: | | 2x2 | | 2 | |
zakończmy ten temat: czyli badam x→1− dla |
| = |
| → ∞  |
| | 1−x | | 0+ | |
15 lut 22:40
Blee:
Alu ... nieeeee
jaka jest dziedzina funkcji

A kiedy liczymy asymptoty pionowe
15 lut 22:43
Ala: nie wiem
15 lut 22:55
Blee:
|x| + 1 ≠ 0 <−−− jedyny warunek jaki muszą x'sy spełnić, a przecież:
|x| ≥ 0
więc |x| + 1 ≥ 1 > 0 innymi słowy Df = R ... więc brak asymptot pionowych (nie ma
'dziur' w dziedzinie)
15 lut 22:56
Blee:
a to co policzyłaś było błędne ponieważ:
| | 2x | | 2 * 1− | |
limx−>1− |
| = limx−>1− |
| = |
| | |x| + 1 | | |1−| + 1 | |
| | 2*0.999999999999999999 | | 2*1 | |
= limx−>1− |
| → |
| = 1 |
| | 0.999999999999999 + 1 | | 1+1 | |
to co napisałem NIE JEST poprawnym (matematycznie) zapisem ... napisałem to aby Ci uświadomić
jak to wygląda (mam nadzieję, że mi się udało)
15 lut 22:58
Ala: niestety nie bałdzo
| | 2x2 | |
więc lim x→−∞f(x)= |
| = ∞  |
| | 1−x | |
18 lut 17:18
Blee:
da
18 lut 17:38
Ala: mogłabym to od razu wrzucić na wolframaplha ale nie mam wykupionej opcji Pro
18 lut 18:36
Ala: masz rację liczenie z 22:40 było bez sensu, skoro D = ℛ
ale twój zapis 0,999999 też z kosmosu

więc istnieją tylko asymptoty przy x → ±
∞
19 lut 15:31