całka
Ala: ∫2xln(x2+1)dx =
15 lut 21:08
Blee:
u = ln(x2+1)
v' = 2x
przez części
15 lut 21:09
Ala: | | x3 | |
= x2ln(x2+1) −2 ∫ |
| dx= |
| | x2 +1 | |
dalej podzielic i ułamki proste?
15 lut 21:23
Blee:
niee
| x3 | | x3 + x − x | | x | |
| = |
| = x − |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
dzielisz na dwie całki ... w drugiej robisz podstawienie t = x
2 + 1 ; dt = 2x dx
15 lut 21:27
Blee:
nawet jakbyś chciała to byś nie mogła podzielić na ułamki proste skoro w mianowniku masz
x2+1
15 lut 21:28
Ala: to właśnie miałam na myśli
15 lut 21:33
Mariusz:
u = ln(x
2+1)
v' = 2x
v=x
2+1
teraz się skróci
16 lut 01:03
Ala: v = x2
doceniam Wasze poświecenie tutaj ale czasami w pośpiechu trafiacie kulą w płot
18 lut 16:32
Blee:
Alu ... akurat to co Mariusz napisał jest jak najbardziej poprawne
v' = 2x −> v = x2 +C więc także może być v= x2 + 1
dzięki czemu masz ładniejszą postać ... wyjdzie lekko inny (wizualnie) wynik ... różniący się
jednak jedynie o stałą
18 lut 16:43
Ala: | | 1 | |
mi wyszło |
| ln(x2+1) +C |
| | 2 | |
18 lut 17:19
Blee:
a w życiu
zrób z tego pochodną (z wyniku) i zobacz, że to nie stoi nawet koło funkcji podcałkowej
18 lut 17:36
Ala: sry to jest ta druga całka z czesci
końcowy wynik (bez mylnego podstawienia Mariusza): (x
2+1)ln(x
2+1)−x
2 +C
zawsze sprawdzam
18 lut 18:35