15 lut 21:07
Blee:
1) sin2x = 2sinxcosx
t = sinx + 2 ; dt = cosx dt
sinx = t−2
podstawiasz i liczysz
15 lut 21:08
15 lut 21:16
Blee:
dzielisz na różnicę dwóch całek ... obie całki są całkami typu ∫ tα dt
15 lut 21:17
Ala:
15 lut 21:24
Mariusz:
albo przez części
| | 2sinxcosx | | 2sinx | | 2cosx | |
∫ |
| dx=− |
| −∫(− |
| )dx |
| | (sinx+2)2 | | sinx+2 | | sinx+2 | |
| | 2sinxcosx | | 2sinx | | cosx | |
∫ |
| dx=− |
| +2∫ |
| dx |
| | (sinx+2)2 | | sinx+2 | | sinx+2 | |
| | 2sinxcosx | | 2sinx | |
∫ |
| dx=− |
| +2ln|sinx+2|+C |
| | (sinx+2)2 | | sinx+2 | |
16 lut 06:12
Ala: | | 4 | | 2sinx | |
z tego wynika, że |
| = − |
| |
| | sinx +2 | | sinx +2 | |
18 lut 17:09
Blee:
| | 2sinx | | 2sinx + 4 − 4 | | sinx + 2 | | 4 | |
− |
| = − |
| = −2 |
| + |
| |
| | sinx + 2 | | sinx + 2 | | sinx + 2 | | sinx + 2 | |
=
tak samo jak w tamtej całce −−− wynik jest dobry ... różni się tylko o stałą, a że wynikiem
całki nieoznaczonej jest CAŁA RODZINA funkcji to obie odpowiedzi są prawidłowe
18 lut 17:40
Ala: i to jest właśnie matematyka
18 lut 18:37
Bleee:
Tak więc.
Masz rację. Nieprawda jest ze
| 4 | | 2sinx | |
| = − |
| |
| sinx +2 | | sinx+2 | |
Ale prawda jest ze:
| 4 | | 2sinx | |
| + C = − |
| + C1 |
| sinx +2 | | sinx+2 | |
Celowo dla zaznaczenia napisałem C i C
1 −aby pokazać że to nie muszą być dokładnie te same
wartości
18 lut 18:42
Ala: w ten sposób można by udowodnić, że coś tam +10000 = coś tam + 2

nie kłóćmy się już dalej, mniej więcej pojmuję teorię stałej całkowania
18 lut 18:46
Bleee:
Ja się nie kłócę. To co pisze jest o tyle istotne, że musisz zdawać sobie sprawę że przy
liczeniu całek oznaczonych MOGĄ wyjść różne wyniki, zwłaszcza gdy mamy jakieś funkcje
trygonometryczne.
Dlatego właśnie należy zawsze po obliczeniu całki policzyć pochodną z wyniku i zobaczyć czy
dostaniesz funkcje podcalkowa.
18 lut 18:58
Bleee:
Miało być − całek nieoznaczonych
18 lut 19:08
Jerzy:
@Ala, jaka jest ∫dx ?
18 lut 19:08
Ala: przy liczeniu ∫ nieoznaczonych moga wyjść różne wyniki ale różnia sie one jedynie co do stałem
addytywnej czyli + 10000 lub +2 a le nie o sinx

PS. nie zadawaj mi tak trywialnych pytań
18 lut 19:54
Blee:
Ala ... kuźwa
| | −2sinx | |
nie rozumiesz, że |
| można spokojnie przekształcić poprzez DODATNIE STAŁEJ |
| | sinx + 2 | |
| | 4 | |
do postaci |
| wynika to z mianownika jaki masz w tym ułamku ... gdyby nie było |
| | sinx + 2 | |
tej dwójki to nie byłoby takiej możliwości.
a wracając do ∫ dx to ja bym napisał
∫ dx = cos
2x(tg
2x + 1)x + C <−−− i masz funkcje trygonometryczne (zgroza)
18 lut 20:12
Jerzy:
Jak pokazał Blee,pytanie wbrew pozorom nie było trywialne.
18 lut 20:16
Ala: owszem C= −2, z funkcji trygonometrycznych nigdy nie byłam mocna, ciekawe czy dla innych
funkcji tez można takie sztuki robic? przemyśle to
19 lut 15:26