15 lut 21:06
Blee:
1) dziedzina
2) pochodna 1
3) szkic wykresu pochodnej
na podstawie wykresu wyznaczasz ekstrema
15 lut 21:08
Ala: 1) x > −1
| | ln2(x+1) − 2ln(x+1) | |
2) y' = |
| |
| | ln4 | |
3) brrr
15 lut 21:19
Blee:
co to jest ln
4
15 lut 21:20
Blee:
(2) źle policzona pochodna
15 lut 21:20
Ala: mianownik będzie do 4
czemu żle?
15 lut 21:29
Blee:
co to jest ln
4 
ln
4x <−−− o coś takiego ma sens .. .ale ln
4 
to tak jakbyś miała
√
15 lut 21:30
Blee:
| | f | | f' * g − f * g' | |
( |
| )' = |
| |
| | g | | g2 | |
15 lut 21:31
Ala: a po co to przepisywac jak i tak dalej nie ma znaczenia?
ale skoro musisz to mieć to
| | ln2(x+1) −2ln(x+1) | |
y' = |
| |
| | ln4(x+1) | |
15 lut 21:39
Blee:
nadal ŹLE policzona pochodna ... brak f w licniku
15 lut 21:40
Ala: skróciło się
15 lut 21:41
Blee:
dobra ... jest, źle spojrzałem
15 lut 21:41
Blee:
no to masz mianownik > 0 dla dowolnego x∊D
f (więc mamy go w czterech literach)
ln(x+1)[ ln(x+1) − 2] = 0 −> x =

lub x =

i robisz szkic wykresu
15 lut 21:42
Blee:
a w między czasie ... jadę do Lidla
15 lut 21:43
Ala: już zamknięte
15 lut 21:44
Bleee:
W soboty do 22.00
15 lut 21:44
Ala: ja byłam najpierw w ..Lidlu? a dopiero potem za zadania sie zabrałam

mianownik pisałam,ze sie nie liczy
15 lut 21:46
Ala: nigdy nie chodze do Lidla ale takie sklepy powinny być teraz otwarte w soboty do 24
15 lut 21:47
Ala:
ln(x+1) = 0
x+1 =1
x1 = 0
lub
ln(x+1) = 2
x+1 = e2
x = e2 −1
w obu zmienia znak więc w x1 = 0 jest max a w x2 min
15 lut 22:03
Blee:
a teraz na nowo spójrz na dziedzinę i sprawdź co jest w niej źle
15 lut 22:07
Blee:
dziedzina:
(x+1) > 0
ln (x+1) ≠ 0
15 lut 22:09
Ala: mieszkasz blisko Lidla

D = (−1, 0) ∪ (0 ,
∞)
15 lut 22:12
Ala: czyli coś się tam dzieje w tym x=0 , jest nieciągła?
15 lut 22:13
Blee:
W Gdańsku 'Lidlów jak mrówków' mamy. Mamy ich 5 w obrębie 5 min jazdy samochodem.
15 lut 22:14
Blee:
tak jest ... funkcja w x=0 jest nieciągła
masz tam asymptotę pionową (limx−>0− f(x) = +∞ ; limx−>0+ f(x) = −∞)
15 lut 22:15
Blee:
poprawka −−− 8 (jeden już oficjalnie nie w Gdańsku) −−− jest ich tyle, że już zapominam, że one
tam są
15 lut 22:17
Ala: czyli tylko w x2 ≈ 6,4 jest minimum lokalne
15 lut 22:18
Ala: za to pewnie Biedronek mniej Dino zero ?
15 lut 22:19
Blee:
da ... a oczywiście limx−>0+ f(x) = +∞
15 lut 22:20
Blee:
Dino

Zero ... Dino chyba tylko na południu są (przynajmniej tam je widziałem) ... Biedronek
jeszcze więcej 'jak mrówków'
15 lut 22:21
Blee:
Biedronków ponad 60 w Gdańsku jest. Lidlów 20.
15 lut 22:23
Ala: w Stegnie masz najbliższy
15 lut 22:30
Ala:

takie coś?
15 lut 22:37
Blee:
15 lut 22:40
Blee:
Teraz jak pomyślę o tym, to gdzieś na trasie Gdańsk − Białystok jakiś zawsze mijałem, nawet
kiedyś zaszedłem do niego
15 lut 22:42
Ala: do Białegostoku, to chyba przez Warszawę?
15 lut 22:54
Ala: finito
15 lut 22:55