ciąg ?
Ala: | | ln( 3n + 22) | |
n→ ∞ |
| |
| | ln( 4n + 3n) | |
15 lut 20:39
Blee:
szpitalem go
15 lut 20:43
Leszek: Chyba licznik to : ln( 3
n + 2
n)
Poniewaz 3
n > 2
2 i 4
n > 3{n}
| | ln3n | |
To lim an = lim |
| = ln3/ln4 |
| | ln4n | |
15 lut 20:45
Leszek: Sorry : tam powinno byc 2n oraz 3n
15 lut 20:46
Blee:
nie Leszek ... właśnie miałeś dobrze
ale gdybyś zrobił to z tw. o 3 ciągach to byś nie pisał tego postu o 20:46
15 lut 20:50
Leszek: To jaka jest tresc zadania ? ?
15 lut 20:52
Blee:
| | ln3 | |
bez różnicy czy to będzie 22 czy 2n to i tak granicą będzie |
| |
| | ln4 | |
15 lut 20:53
Leszek: Czesto niestety trafiaja sie bledne tresci zadan np. Witold podal rownanie sprzeczne !
15 lut 20:57
Ala: licznik : ln(3n + 2n)
15 lut 20:58
Ala: czyli lim n→
∞ (ln a
n) = a
15 lut 20:59
Blee:
w życiu (20:59)
ale
| ln(an) | | n*lna | | lna | |
| = |
| = |
| |
| ln(bn) | | n*lnb | | lnb | |
15 lut 21:00
Ala: znowu d'H
15 lut 21:20
Blee:
nie musisz ... możesz z tw. o 3 ciągach
15 lut 21:21
Ala: nie umiem
15 lut 21:32
Blee:
| ln(3n) | | ln(3n + 3n) | |
| ≤ an ≤ |
| |
| ln(4n + 4n) | | ln(4n) | |
liczysz dalej
15 lut 21:33
Ala: 0 ≤ an ≤ 0 ?
15 lut 21:43
Bleee:
Nie
Poczekaj aż wroce
15 lut 21:51
Ala: mam nadzieję,że zrobisz to krok po kroku, bo nie czaję tych 3 ciągów
15 lut 21:53
jc:
ln 3
n = n ln 3
ln 4
n = n ln 4
ln (3
n +3
n)=ln 2*3
n = ln 2 + n ln 3
ln (4
n +4
n)=ln 2*4
n = ln 2 + n ln 4
| n ln 3 | | ln 2 + n ln 3 | |
| ≤ an ≤ |
| |
| ln 2 + n ln 4 | | n ln 4 | |
dlatego
15 lut 22:01
Blee:
no to jc mnie wyręczył
15 lut 22:08
Ala: merci
jc
15 lut 22:17