Udowodnij, że jeśli a>0, to dokładnie jedna liczba rzeczywista x spełnia równani
Mattt: Udowodnij, że jeśli a>0, to dokładnie jedna liczba rzeczywista x spełnia równanie
x
3+ax
2+a(a+1)x−(a+1)
2 =0.
Wiem jak można to rozwiązać wyciągając (x−1) przed nawias jednak zastanawiałem się czy można to
rozwiązać używając wzorów Vieta?
Jak mamy: x1+x2+x3= −B/A x1x2+x1x3+x2x3= C/A x1x2x3= −D/A
a wiemy że ma być jedno rozwiązanie i że a= 1, b= a, c= a(a+1) i d= −(a+1)
2 to wychodzi nam
3x= −a
3x
2= a(a+1)
x
3= (a+1)
2
Obliczmy z tego że a= −3/2 i podstawiając do równania wychodzi że 4x
3−6x
2+3x−1=0
I udowadniamy że to ma jedno rozwiązanie x=1
Proszę powiedziałby mi ktoś czy można tak to rozwiązać, a jak nie to czemu
15 lut 20:15
Blee:
a skąd to:
3x = −a
3x
2 = a(a+1)
x
3 = (a+1)
2
15 lut 20:23
Blee:
i jak z tego niby wychodzi a = −3/2

I jak to się ma do samej treści zadania
15 lut 20:25
Mattt: skoro wiem że ma być 1 rozwiązanie to zakładam, że x1=x2=x3=x i wiem, że A=1, B=a, C=a(a+1) i
D= −(a+1)2
15 lut 20:26
Mattt: wyznaczam x= −a/3 więc x2=a2/9 i mam x2=a(a+1)/3 więc przyrównuje to i wychodzi mi a= −3/2
15 lut 20:30
Mattt: a do zadania ma się to w sumie tak że po prostu łatwiej mi jest zobaczyć że rozwiązaniem
równania jest x=1 gdy mam określone współczynniki a nie jako niewiadome
15 lut 20:32
ABC:
"zakładam że x1=x2=x3=x" jakim prawem? może być jeden pierwiastek rzeczywisty pojedynczy i
dwa zespolone sprzężone
15 lut 20:36
a@b:
x=1 jest pierwiastkiem bo w(1)=.....=0
(x−1)(x2+x+ax+a2+2a+1)=0
x2+(a+1)x+(a+1)2=0
Δ = (a+1)2−4(a+1)2 = −3(a+1)2 <0
zatem tylko x=1 −− jest jedynym pierwiastkiem rzeczywistym tego równania
15 lut 20:46
Blee:
20:26 −−− czemu ZAKŁADASZ że x
1 = x
2 = x
3 =
x 
WTF i takie tam
15 lut 20:48
Blee:
to co napisałeś to są brednie
15 lut 20:49
Blee:
dodatkowo ... jeżeli a = −3/2 to skoro 3x = −a ... to x = 1/2
(cokolwiek niby to ma oznaczać)
15 lut 20:53
Mattt: Właśnie miałem największe wątpliwości czy to założenie że x1=x2=x3=x jest poprawne ale jak
widać zapomniałem o rozwiązaniach nierzeczywistych
Teraz już jest wszystko jasne, dziękuje wam
15 lut 21:04