Tw. Darboux
Leszek: Pokazac ze rownanie ma dokladnie jeden pierwiastek dodatni 3x=2cosx
Gdy mam podany przedział, to wiem, że wystarczy f(a), f(b) i jeśli f(a)f(b) < 0 to istnieje
rozwiązanie. Tutaj tak intuicyjnie też to widzę, ale nie wiem jak formalnie zapisać.
15 lut 18:21
Blee:
Leszek
zauważ, że:
f(x) = 3
x
f(0) = 1
f(1) = 3 > 2*1 ≥ 2cosx (dla dowolnego x)
i już Ci pokazałem przedział
15 lut 18:29
Blee: a argumentacja dlaczego później nie będzie pierwiastka −−− jak wyżej
15 lut 18:29
Leszek: Mam sobie wybrać po prostu jakiś przedział koło zera, w którym funkcje są ciągłe i widzę że
wyjdzie tam f(a)f(b) < 0?
15 lut 18:29
Blee:
Tylko zauważ, że:
samo tw. Darboux nie wystarczy aby wykazać, że jest TYLKO JEDNO dodatnie rozwiązanie tegoż
równania
Musisz jeszcze coś innego zrobić (poza tym szacowaniem które Ci zaprezentowałem)
15 lut 18:36