matematykaszkolna.pl
przesunięcie wykresu pomóż mi, help: rysunekHej! mam narysowany taki wykres f, o dziedzinie (−5; 2>. Moim zadaniem jest podać dziedzinę i naszkicować wykres funkcji g: g(x)=f(2−IxI) obliczyłam juz że dziedziną funkcji g jest (−7;7) nie wiem natomiast jakie pokolei kroki mam wykonać by go naszkicować próbowałam tak: f(2−IxI)=f( − ( IxI−2 ) ) czyli przesunąc wykres f o 2 w prawo, zrobić wartość bezwzględną z x i okręcić wykres według osi OY, kroki wydają mi się poprawne ale wtedy to nie pasuje do dziedziny... byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
15 lut 18:19
Blee: rysunek masz f(x) robisz f(|x|) (wszystko po lewej stronie 'zmazujesz' i odbijasz symetrycznie prawą stronę względem osi OY) robisz f(−|x|) (przerzucasz wszystko symetrycznie względem osi OY) robisz f(2−|x|) (przesuwasz wszystko o 2 w lewo)
15 lut 18:26
pomóż mi, help: to jest niepoprawne, bo dziedina musi być (−7;7), a Tobie wyszło <−4;0> emotka
15 lut 18:38
Pytający: rysunek f(x + 2)
15 lut 19:35
Pytający: rysunek f(−x + 2)
15 lut 19:36
Pytający: rysunek f(−|x| + 2)
15 lut 19:36
pomóż mi, help: dziękuję bardzo! a czy wartość bezwzględną z x to zawsze jest ostatnim krokiem przy rysowaniu wykresów, czy tylko tu?
15 lut 20:02
15 lut 20:09
Pytający: "a czy wartość bezwzględną z x to zawsze jest ostatnim krokiem przy rysowaniu wykresów, czy tylko tu?" Zastanów się, jak liczyłaś dziedzinę.
15 lut 20:41