znajdz wzor funkcji
wfw: Hej
nie mam pojecia jak mam rozwiazac te zadanie
ma wykres funkcji(ramiona do dołu/przecina oy w punkcie [0,1]/miejsca zerowe nie sa okreslone,
p ma 2,a
q 4
poprawna odp to jakies −3/42+3x+1
korzystam ze wzoru na kanoniczną i mam a(x−2)2+4 i wychodzi x2−4x+8 nie wiem co robie zle
15 lut 18:01
Leszek: f(x) = a(x−2)2 +4 , dla (0,1) ⇒ 1 = a( 0−2)2 +4 ⇒ a = .........
15 lut 18:04
wfw: 1=8a i wychodzi 0,125?
15 lut 18:10
Leszek: Nie , policz jeszcze raz : 1 = a4+4 ⇒ a= .....
15 lut 18:12
wfw: aaa, −3=4a/:4a= 3/4, juz rozumiem co dalej, dzieki
15 lut 18:15
Leszek: a= − 3/4
15 lut 19:02