matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
dziecu:
Witam wie ktoś jak rowiązać tą granicę? ((2n−3)/(2n+4))
1−3n
15 lut 17:49
Leszek:
2n −3
2n + 4 −7
=
= 1 + (−7/(2n+4))
2n+4
2n +4
Podstawienie : 1/k = −7/(2n +4) ⇒ 2n + 4 = −7k ⇒ n = ( −7 k −4)/2 1− 3n = 1 −3(−7k −4)/2 Zastosuj twierdzenie Eulera dla liczby e Powodzenia !
15 lut 17:58
janek191:
2 n −3
4
1 +
2n
a
n
=
*[ (
)
2n
]
1,5
2 n + 4
3
1 −
2n
więc
e
4
lim a
n
= 1 *[
]
1,5
= [ e
7
]
1,5
= e
10.5
e
−3
n→
∞
15 lut 18:37
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick