Ciągłość funkcji
Mr t : Wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem:
| | x5 +8x2 | |
y= |
| |
| | x3 −4x2 −3x+18 | |
W których punktach nienależących do dziedziny można określić war− tość funkcji f, aby otrzymać
funkcję ciągłą w danym punkcie?
Wyliczyłem dziedzinę: D: x∊R −{−2;3}
Narysowałem sobie funkcje, i wyszło, ze w punkcie −2 i 3 możemy określić wartość funkcji żeby
była ciągła.
Jest ktoś w stanie sprawdzić czy rzeczywiście te w obydwu punktach jest ciagla?
15 lut 17:42
a@b:
| | x2(x+2)(x2−2x+4) | | x2(x2−2x+4) | |
y= |
| = |
| |
| | (x−3)2(x+2) | | (x−3)2 | |
D=R\{−2,3}
ciągła dla x= −2
15 lut 17:58
Leszek: Wykonaj rozklad licznika i mianownika i uprosc !
15 lut 17:59
Mr t : Dzięki
15 lut 17:59
Leszek: Nie ciagla dla x= 3
15 lut 18:01