Pole
Bartek: Cześć mam pytanie jak wygladałby wzór na pole ograniczone krzywymi y=x y=2x x=0 x=1 według osi
oy
według osi ox to ∫2x−x ds od 0 do 1, ale jestem ciekaw jak zrobić to według osi oy
15 lut 12:27
Jerzy:
Co to znaczy wg osi ?
15 lut 12:30
Blee:

według osi OY albo:
1) wyznaczasz funkcje odwrotne i liczysz normalnie
2) robiąc rysunek patrzy i liczysz
∫
−∞0 2
x dx + ∫
01 (1 − x) dx
15 lut 12:31
Leszek: Tzn, pole powierzchni miedzy wykresem funkcji i osia OY
zmieniamy funkcje na odwrotne na. y = 2x ⇒ f−1 = log2x ⇒ y = log2x
15 lut 12:35
Jerzy:
@Leszek, a której funkcji ?
15 lut 12:51
Bartek: Czyli liczę funkcje odwrotne i dalej normalnie. I wychodzi mi ∫x−log2x od 0 do 1 ale to mi nie
pasuje. Pewnie coś źle zrozumiałem. Wiecie co robię źle?
15 lut 13:43
Bartek: problem jest chyba z przedziałem na którym obliczam całkę
15 lut 13:45
Blee:
ale co Ci 'nie pasuje'
15 lut 13:48
Bartek: Nie jestem pewien czy ∫x−log2x od do 1 jest poprawna
15 lut 13:54
Bartek: Chodzi mi o to że trzeba jeszcze chyba zmienić przedział na którym całkujemy
15 lut 14:05
Bartek: Z wykresu wychodzi mi że to powinna być całka od 1 do 2 ale nwm skąd to się bierze
15 lut 14:12
Blee:
niby z jakiego wykresu Ci to wychodzi
15 lut 14:28
Blee:
dobra ... ja na początku przeczytałem że to jest y = 0 i y = 1
15 lut 14:29