proste o równaniach są rownoległe gdy?
Matyo:
K:3x+4y−2=0 L: y= 2m+73 x +2 proste o równaniach są rownoległe gdy?
15 lut 11:22
15 lut 11:24
Matyo: m=1 ?
15 lut 11:35
Jerzy:
Tak.
15 lut 11:35
Matyo: a powinno być m=−378
15 lut 11:37
Lrszek: Prosta k: 3x + 4y −2=0⇒ y = (−3/4)x + 2/4
| | 2m +7 | |
Prosta L: y = |
| *x +2 |
| | 3 | |
Proste sa rownolegle gdy ich wspolczynniki kierunkowe sa jesdnakowe ,czyli
| −3 | | 2m +7 | |
| = |
| ⇒ m = ..... |
| 4 | | 3 | |
15 lut 11:43
Jerzy:
| | 3 | |
Oczywiście moja pomyłka.Ma być: − |
| = ułamek przed x z prawej strony. |
| | 4 | |
15 lut 11:45