Jak obliczyc te pochodne ?
Łukasz: Błagam pomozcie !

Jesli jest ktos dobry to niech rozwiaze te dzialania...Pochodne.
1) e
x sin2x
2) lnx+2 − pod pierwiastkiem
3)e
x cos(x
2 +1)
4)ln(x
2 +3)
5
5) e
x((2sinx − cosx))
6) ln(x+3)
2
24 lut 17:26
kaś: (ex sin2x)'=ex sin2x + 2excos2x
24 lut 18:34
kaś: | | 1 | | 1 | |
(√lnx+2)'= |
| * |
| |
| | √lnx+2 | | x | |
24 lut 18:35
kaś: ex cos(x2+1)'=ex cos(x2+1)−2xex sin(x2+1)
24 lut 18:36
kaś: PRZEPRASZAM zgubiłam 2 w mianowniku w drugm przykładzie przed pierwiastkiem
24 lut 18:40
kaś: | | 1 | | 10x(x2+3)4 | |
ln(x2 +3)5'= |
| *5(x2 +3)4*2x= |
| |
| | (x2 +3)5 | | (x2 +3)5 | |
24 lut 18:42
kaś: ex(2sinx−cosx)'=ex(2sinx−cosx)+ex(2cosx+ sinx)
24 lut 18:44
kaś: | | 1 | | 2(x+3) | | 2 | |
ln(x+3)2'= |
| *2(x+3)= |
| = |
| |
| | (x+3)2 | | (x+3)2 | | x+3 | |
24 lut 18:45