Rozbieżność ciągu
Spr: Prawdopodobnie zmierzam niewłaściwym tropem.
Udowodnij rozbieżność ciągu:
| | n2+1 | |
an = (√n2+n−n)sin(π |
| ) |
| | 2n | |
Rozwiązanie:
b
n :=
√n2+n−n
limb
n =
12
Ustalam n = 2k
| | 4k2+1 | |
a2k = b2k*(sin(π |
| ) = bn*(sin(πk + 14πk) = (wzory na sumę kątów sinusa) |
| | 4k | |
= (−1)
ksin(
14πk)
Dla n = 4k otrzymujemy:
(−1)
2ksin(
12πk)
Otrzymujemy dwa podciągi zbieżne do różnych granic, szereg rozbieżny? Okresowość (2kπ) nie
występuje w żadnym z wzorów, dlatego interpretacja wyniku sprawia mi trudność.