Napisz równanie okręgu o promieniu..
kykil24: Hej, mógłby ktoś to sprawdzić?
Napisz równanie okręgu o promieniu
√2 przechodzącego przez punkt A=(0,3) i stycznego do
prostej o równaniu x−y+1=0.
k: y=x+1
l: y=ax+b
l ⊥k −> a=−1
3=0+b
b=3
l:
y=−x+3
| ⎧ | (x−0)2 + (y−3)2=√2 | |
| ⎩ | y=−x+3 |
|
o: (x−1)
2+(y−2)
2=
√22
15 lut 10:50
Jerzy:
Skąd masz równanie (x−0)2 + (y−3)2 = √2 ?
15 lut 10:54
kykil24: √22*
15 lut 11:01
Jerzy:
To pomijam.Przecież punkt A nie jest środkiem szukanego okręgu.
15 lut 11:05
kykil24: Hmm faktycznie, to jak go wyznaczyć?
15 lut 11:07
Jerzy:
Co to jest prosta l i dlaczego przechodzi przez punkt A ?
15 lut 11:08
Jerzy:
Masz dwie niewiadome xs i ys więc musisz mieć dwa niezależne równania.
Pierwsze, to równanie okręgu,drugie to odległość środka od stycznej.
15 lut 11:17
Blee:
1) wyznaczasz proste (dwie) równoległe do prostej l, odległe od niej o √2
2) wyznaczasz równianie okręgu o środku A i promieniu √2
3) punkty przecięcia prostych (1) z okręgiem (2) wyznaczają ewentualne środki szukanych (bądź
szukanego) okręgów
15 lut 11:37
Blee:

rysunek POGLĄDOWY −−− nie jest on w 100% dokładny
15 lut 11:39
Jerzy:
Blee, nie za bardzo kombinujesz. W moim sposobie dostaje układ dwóch prostych równań.
15 lut 11:40
Blee:
Bo okrąg (2) (na rysunku niebieski) NIE JEST styczny do prostej x−y+1=0 (czarna)
15 lut 11:40
Blee:
Jerzy ... z pewnością jest łatwiejszy sposób ... ja po prostu podchodzę do tematu w ten sposób
aby skorzystać z jak najbardziej podstawowych wzorów (bo większości po prostu nie pamiętam

)
I tutaj np. zrobiłem gafę, bo faktycznie
niebieski okrąg będzie styczny do
czarnej
prostej: x−y+1 = 0
Natomiast źle narysowane są
czerowne proste (co widać na pierwszy rzut oka
15 lut 11:44
a@b:

r=
√2 S(a,b) k: x−y+1=0
A(0,3)∊o(S,r)
to o: (0−a)
2+(3−b)
2=2
Odległość S od prostej k jest d=r=
√2
|a−b+1|=2 ⇒ a−b+1=2 v a−b+1= −2
a= b+1 v a=b−3
o: (b+1)
2+(b−3)
2=2⇒ Δ<0
lub o: (b−3)
2+(b−3)
2=2 ⇒ b−3=1 v b−3= −1 ⇒ b=4 v b= 2
to a=1 v a= −1
są dwa takie okręgi o środkach S
1(1,4) , S
2(−1,2) i r
2=2
teraz tylko .....podaj ich równania
15 lut 12:01
Jerzy:
I o to chodziło
15 lut 12:04
kykil24: to jest ze wzoru na odległość punktu od prostej?
15 lut 15:19
Szkolniak: Tak
15 lut 15:29