Odcinek który widać pod największym kątem
zanonimizowany498373: Prosiłbym o naprowadzenie, otóż mam do rozwiązania zadanie z geometrii analitycznej. Nie bardzo
pojmuje polecenie.
Dwie proste prostopadłe przecinają się w punkcie X. Na jednej z nich wybrano leżące po tej
samej stronie punktu X punkty Y i Z (w tej kolejności od X) tak, że długość odcinka XY
jest równa x oraz długość odcinka YZ jest równa y, y < x. Na drugiej prostej wybrano punkt
P, z którego odcinek YZ widać pod największym kątem. Tangens tego kąta jest równy=?
14 lut 21:15
14 lut 21:33
ite: tego brązowego kąta
14 lut 21:34
Leszek: d=| PX |
β = kat XPY
α = kat YPZ
Z Δ YXP , tg β = x/d
Z Δ ZXP, tg (α+β) = (x+y)/d
| | tgα +tgβ | |
oraz : tg(α+β) = |
| |
| | 1 − tgα*tgβ | |
Ukladamy funkcie dla d .........
Dokoncz
14 lut 22:04
zanonimizowany498373: Funkcja chyba powinna byc dla α, zeby wyznaczyc d i podstawić. Robiłem dla d, ale nie wychodzi
mi nic.
Próbowałem też wyznaczać funkcje dla tangensa ale to nie ma sensu bo tangensa mam obliczyc z
najwiekszego kąta
15 lut 12:58