dlaczego jest źle
masaż: | | −8n−1 | |
Jak policzyć taką granicę: limn−>∞( |
| ) mi wychodzi zero. Powinno wyjść −∞. |
| | 7n+1 | |
14 lut 19:51
Leszek: (−8n−1) = (−8n)*( 1/8) = (−1)n*8n/8
7n+1 = 7n*7
Czyli an = (−1)n*(7/8)*(8/7)n → ........
14 lut 20:12
14 lut 20:14
Leszek: To jest ciag przemienny : (−1)n dla n − parzystej = 1 , dla n− nieparzystej = −1 ,
Wiec ? ? ?
14 lut 20:17
ite: Nie jest przemienny, ponieważ w zapisie nie ma (−8)n−1 ale −8n−1.
14 lut 20:25
masaż: Dziękuję bardzo
14 lut 20:37
Leszek: Sorry , nie jest to ciag przemienny , zle spojrzalem bo uzywam telefonu !
Czyli lim an = −∞
14 lut 20:58