Prawdopodobieństwo
Saizou : Dzień dobry,
ostatnio przeglądając zadania z rachunku prawdopodobieństwa natrafiłem na takie zadanie
Urna zawiera n kul wśród których są tylko kule białe i czarne. Dokładamy do nich biała kulę
a następnie losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Czy tylko mi się wydaje, że jest tu za mało danych?
14 lut 19:37
Leszek: Niech : x − kule biale, y − kule czarne
| Ω | = ( n +1 )!/ ( n ! )
| A | = ( x+1)! / (x!)
P(A) = x/n
Czyli ? ? ?
14 lut 20:07
Saizou :
Odpowiedź ma zależeć tylko od n.
Gdyby była podana ilość kul białych lub czarnych, to jest to proste zadane.
14 lut 20:11
Saizou : Podbije swoj post
15 lut 13:39
Adamm:
Jeśli x to ilość kuli białych na początku, to prawd. = (x+1)/(n+1).
Teraz zadanie można zinterpretować tak, że x jest losowe. Wtedy
prawd. wylosowania kuli białej, to po prostu wartość oczekiwana z
(x+1)/(n+1), czyli (n+2)/(2n+2).
Jest to ciekawsze, ale raczej to po prostu nadinterpretacja.
15 lut 13:58
Saizou : A teraz to należy przetłumaczyć na język zrozumiały dla ucznia technikum xd
15 lut 15:01
Blee:
To jest dziwne zadanie, ponieważ bez informacji jaka jest liczba kul danego koloru nie możemy
wyznaczyć wprost prawdopodobieństwa wylosowania kuli białej.
Jednak jeżeli potraktujemy liczbę kul białych w urnie jako zmienną to możemy obliczyć
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej rozpatrując WSZYSTKIE możliwe urny.
x
i −−− liczba kul białych w urnie (na początku)
P
i −−− prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z urny która miała (początkowo) x
i kul
białych
0 ≤ x
i ≤ n <−−− więc mamy n+1 możliwych urn
...
My NIE WIEMY która z tych urn jest tą faktyczną urną, każda z nich ma możliwość bycia 'tą
| | 1 | |
słuszną' z prawdopodobieństwem |
| |
| | n+1 | |
| | 1 | | 1+2+...+(n+1) | |
stąd P = |
| (P0 + P1 + ... + Pn) = |
| = ... |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
Ja bym tak to próbował wyjaśnić 'metodą szkolną', jednak obawiam się, że część uczniów może nie
załapać.
Ale to już zależy od tego jak wprawionym w tłumaczeniu prawdopodobieństwa jest nauczyciel

(ja nie jestem

)
21 lut 23:25
Saizou : Dzięki wielkie, bardzo mi się to przyda
21 lut 23:28
Blee:
Tak więc w efekcie obliczyliśmy prawdopodobieństwo wyciągnięcia z urny kuli białej pod
warunkiem, że nie wiemy ile dokładnie tych kul białych w urnie się znajduje.
21 lut 23:33
Saizou : Jeszcze dopytam: dlaczego mamy ten etap dodawania kuli?
21 lut 23:39
Blee:
| | 1 | |
Może po to, aby prawdopodobieństwo nie wyszło |
| |
| | 2 | |
zauważ, że przy układzie 0≤x≤n
będziesz miał
P
0 + P
n = 0 + 1 = 1
| | 1 | | n−1 | |
P1 + Pn−1 = |
| + |
| = 1 |
| | n | | n | |
...
P
i + P
n−i = 1
| | 1 | | n+1 | | 1 | |
więc P = |
| * |
| = |
| |
| | n+1 | | 2 | | 2 | |
21 lut 23:50
Saizou : Tak jak w żarcie, że prawdopodobieństwo jest 1/2. Coś zajdzie albo nie znajdzie
21 lut 23:52