uklad rownan
janusz43: Dany jest układ równań, gdzie k∊R jest parametrem
Określ liczbę rozwiązań w zależności od k
| ⎧ | 2x+y−2z=3 | |
| ⎜ | kx+2y=k | |
| ⎨ | x+kz+t=3 |
|
| ⎩ | 2x+y−kz=k | |
Z eliminacji Gaussa wyliczyłem jedynie, że dla k=2 nie ma rozwiązania i dla np. k=0 i k=1 układ
ma
jedno rozwiązanie. Jest jakiś sensowny sposób żeby wyliczyć wszystkie możliwości?
14 lut 18:47
janusz43:
15 lut 11:21
Blee: | ⎧ | 2 1 −2 0 | 3 | |
| ⎜ | k 2 0 0 | k | |
| ⎨ | 1 0 k 1 | 3 |
|
| ⎩ | 2 1 −k 0 | k | |
| | k−3 | |
W4 = W4 − W1 −> −(k+2)z = k−3 −> z = |
| |
| | 2−k | |
podstawiasz do W
1 i wyliczasz 'x'
podstawiasz do W
3 i wyliczasz 't'
k = 2 brak rozwiązań co masz w momencie wyznaczania 'z' (0*z = −1 −> sprzeczne)
15 lut 11:29
janusz43: Mam wyrażone niewiadome za pomocą k. Co dalej?
16 lut 15:48
janusz43:
16 lut 16:44
janusz43:
16 lut 17:48