matura rozszerzona, dowód
Julia: wykaż, że jeśli stosunek promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny do promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie jest równy √2 −1, to trójkąt ten jest równoramienny
14 lut 17:13
Blee:
r −−− promień wpisanego
R − promień opisanego
| | c | |
R = |
| (patrz trójkąt prostokątny wpisany w okrąg) |
| | 2 | |
| r | | a*b | | √2 | | c | |
| = √2 − 1 −> |
| = |
| c − |
| −> (*) |
| R | | a+b+c | | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa:
| | (a+b)2 − c2 | | (a+b−c)(a+b+c) | |
a2 + b2 = c2 −> (a+b)2 − 2ab = c2 −> ab = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (a+b−c)(a+b+c) | | √2 | | c | |
(*) −> |
| = |
| c − |
| −> |
| | 2(a+b+c) | | 2 | | 2 | |
| | a+b−c | | √2 | | c | |
−> |
| = |
| c − |
| −> a+b = √2c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wracamy do tw. Pitagorasa i podstawiamy za c:
2a
2 + 2b
2 − a
2 − 2ab − b
2 = 0
(a−b)
2 = 0 −> a = b
c.n.w.
14 lut 17:25
Mila:

Z. ΔABC− Δprostokątny
T. ΔABC− Δprostokątny równoramienny
1) r=R*(
√2−1), c=2R
W dowolnym Δ prostokątnym:
a+b=2r+2R⇔a+b=2R
√2
a+b=2R
√2 /
2
a
2+2ab+b
2=2*(2R)
2
a
2+b
2=(2R)
2 z tw. Pitagorasa
a
2+2ab+b
2=2*(a
2+b
2)⇔a
2+b
2=2ab
a
2−2ab+b
2=0⇔
(a−b)
2=0⇔a=b
cnw
14 lut 18:46
Eta:
To jeszcze tak

2R=c , 2r=a+b−c
| a+b−c | | a | | b | | √2 | | √2 | |
| =√2−1 ⇒ |
| + |
| =√2 ⇒sinα+sinβ= √2= |
| + |
| |
| c | | c | | c | | 2 | | 2 | |
α=β=45
o −−− trójkąt prostokątny równoramienny
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
14 lut 19:03
Bleee:
Etus.... Trochę za bardzo na skróty poszłaś. Brak jasne objaśnienia skąd z
| | √2 | |
sina + sinb = √2 ma wynikać ze sina = sinb = |
| |
| | 2 | |
14 lut 20:46
a@b:
No to dokończę

α+β=90
o
α−β=0
α=β =45
o
14 lut 23:52
a@b:
@
Blee .... teraz pasuje ?
15 lut 10:41
Julia: Bardzo wszystkim dziękuję, miłego dnia
16 lut 13:34