matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Szkolniak:
Rozwiąż nierówność: g(x)≥f(x), gdzie:
2
f(x)=−
i g(x)=f(|x|−1)+1
x
2
g(x)=−
+1
|x|−1
2
2
−
+1≥−
|x|−1
x
2
2
+1≤
, x∊D=R\{−1,0,1}
|x|−1
x
x(|x|+1)−2(|x|−1)
≤0
x(|x|−1)
|x|*x+x−2|x|+2
≤0
|x|*x−x
x(|x|*x+x−2|x|+2)(|x|−1)≤0 teraz dwa przypadki dla x<0 i x>0. pytanie czy dało radę prościej dojść do tej postaci i czy jest ona w ogóle dobrze?
14 lut 00:23
a@b:
W 3 wierszu przy 1 nie zmieniłeś znaku ?
14 lut 00:56
Szkolniak:
Racja, pozostaje zabawa z ułamkami, dzięki
14 lut 17:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick