Zadanie
logika: Niech f: ℛ × ℛ → P(ℕ) będzie dana wzorem:
f(x, y) = { [x, y] dla x ≤ y
{ [y, x] dla x > y
(1) Czy funkcja jest 1−1? Uzasadnij.
(2) Czy funkcja jest "na"? Uzasadnij.
(3) Niech D = {1} × ℛ. Wyznacz f[D].
(4) Wyznacz f
−1[{ℕ}]
(1) Funkcje nie jest 1−1, bo f(<1, 2>) = f(<2, 1>).
(2) Funkcja nie jest "na", bo nie znajdziemy takiego argumentu, że f(<x, y>) = ∅. Taka sytuacja
miałaby miejsce, gdyby [x, y] ∧ x > y, ale gdy x > y, to f(<x, y>) = [y, x].
(3) f[D] = {[a,b]: ∃
<x,y>∊ℛ2 [a,b] = f(<x,y>)} = {[a,b]: ∃
<1,y>∊ℛ2[a,b] = f(<1,y>)}
Rozpatrzmy teraz dwie sytuacje:
1 ≤ y ⇔ y ≥ 1
Stąd w zbiorze mamy {[1, y]: y ≥ 1}
Oraz 1 > y ⇔ y < 1, co odpowiada zbiorowi: {[y, 1]: y < 1}
Więc ostatecznie f[D] = {[1, y]: y ≥ 1} ∪ {[y, 1]: y < 1}
(4) f
−1[{ℕ}] = {<x,y>: f(<x,y>) ∊ ℕ}
Więc odcinek [x,y] ∊ ℕ tylko wtedy, gdy x = y. Wobec czego f
−1[{ℕ}] = {<x,x>: x ∊ ℕ}
Proszę o sprawdzenie