granica
Justyna: Ma ktoś pomysł na taką granicę?
| | ax − xlna | | 1 | |
lim x−> 0 ( |
| )( |
| ) |
| | bx − xlnb | | x2 | |
13 lut 23:19
13 lut 23:19
Justyna: .
15 lut 18:49
Blee:
jakieś założenia co do a i b
15 lut 19:04
Leszek: Jest to symbol nieoznaczony typu ( 1)
∞
| | ax − x lna | |
Niech : y = |
| |
| | bx − x ln b | |
Czyli f(x) = y
1/x2
ln f(x) = (1/x
2) ln y
f(x) = e
ln y/x2
Oblicz lim lny/x
2 = .....
15 lut 19:11
Jerzy:
Pokaż Leszku,bo umieram z ciekawości.
15 lut 19:54
Leszek: Kolego
Jerzy pisze przy uzyciu telefonu , wiec wiecej nie da mi sie napisac , jutro przesiadam
sie na komputer !
lim y = 1 , dla x→0
+ , a > 0 , b> 0
| | ln y | | 0 | |
lim |
| = [ |
| ] ,medota de L' Hospital |
| | x2 | | 0 | |
15 lut 20:00
Jerzy:
Poczekam do jutra.
15 lut 20:07
Leszek: Z. a>0 , b> 0, x→ 0+ , x= 1/n , n → ∞
Licznik wyrazenia : ax − x lna = ax − ln ax ⇔ n√a − ln n√a
Dla n →∞ , n√a > ln n√a
Czyli cale wyrazenie ≈[ n√a/b ]n2 ≈ (a/b)n
czyli lim = 1 , dla a=b , 0 dla a<b , ∞ dla a> b
16 lut 09:17
mediator: Odwieczna wojna Leszek vs Jerzy
16 lut 12:03