nierownosc
Mr t : rozwiaz nierówność:
32x2+28x5+4x8−x11>0
13 lut 22:24
Mr t : Ostatni składnik to −x do potęgi 11
13 lut 22:25
ABC:
niezły psychopata ten co to daje

−x
2(x
3−8)(x
3+2)
2>0
wężykiem go
13 lut 22:44
Mr t : to właściwie zadanie z diamentowego indeksu, tylko już rozwiązane do pewnego momentu, zostało
mi to wyliczyć... rozkładałem to ze schematu hornera, próbowałem sortować, ale poddałem się

z ciekawości, wyjąłeś na początku x
2 przed nawias, następnie szukałeś wzorów czy jak?
13 lut 22:49
ABC:
wyrzuciłem x
2 przed nawias, potem zauważyłem że 2 jest pierwiastkiem i próbowałem wczuć się w
zamysł autora zadania, założyłem że da coś ze wzorów skróconego mnożenia i hipoteza okazała
się prawdziwa
14 lut 06:53
Mr t : szacun! Dzięki
14 lut 07:18
Bleee:
Można też leciutko sobie ułatwić sam zapis:
32x2 + 28x5 + 4x8 − x11 = x2(32 + 28x3 + 4x6 − x9)
W nawiasie podstawienie robimy t = x3 i w nawiasie mamy
32 + 28t + 4t2 − t3
I zaczynamy zabawę od sprawdzenia dzielnikow wyrazu wolnego
14 lut 09:49
Bleee: Wtedy o wiele mniejsze wartości będą i łatwiej będzie znaleźć pierwiastek t = − 2
Schodzimy do rownania kwadratowego (Hornerem) i już z górki bo masz równanie kwadratowe.
Wracasz z podstawieniem
14 lut 09:54
Mr t : Rzeczywiście... rozkminialem podstawienie zmiennej dla x3=t lecz, przed nawiasem x2 mi
wadziło... sprytnie blee, dzięki!
14 lut 10:09