matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
matematykalove:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest wycinkiem koła o kącie środkowym 150 stopni. Oblicz objętość stożka, wiedząc, że pole powierzchni całkowitej wynosi 85π
13 lut 21:45
janek191:
α = 150
o
Mamy r = 5 l = 12 h =
√
119
1
V =
π*25*
√
119
3
13 lut 23:28
Mila:
l=R
150
5
1) P
b
=
πR
2
=
πR
2
360
12
5
πr
2
+
πR
2
=85π
12
5
r
2
+
R
2
=85
12
2)
5
L=
*2πR
12
5
12r
πR=2πr⇔ R=
6
5
3)
5
12r
r
2
+
*(
)
2
=85⇔ r
2
=25
12
5
r=5 R=12=l 4) h
2
=12
2
−5
2
Dokończ sam
13 lut 23:35
a@b:
Ja dokończę
1
V=
25
√
119
π
3
13 lut 23:44